Янукович й Азаров пропонують підсилити Раду НБУ

Понеділок, 24 листопада 2008, 08:39
 

Верховній Раді пропонують внести зміни до закону про Національний банк України (НБУ) розширивши повноваження Ради Нацбанку.

Відповідні ініціативи відображені в зареєстрованому в парламенті законопроекті (№3397), повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Ініціаторами законопроекту виступили голова фракції Партії регіонів Віктор Янукович і голова комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров.

"Законопроект припускає надати Раді Нацбанку повноваження виразити недовіру правлінню, наслідком чого є відставка заступників голови НБУ, зміна складу правління, внесення президентом до парламенту пропозиції про звільнення голови НБУ. Передбачена також можливість повторного застосування Радою НБУ вето і скорочення термінів розгляду правлінням рішень Ради з п'яти до трьох днів", - повідомила прес-служба голови фінкомітету в прес-релізі.

Реклама:

Відповідно до прес-релізу, НБУ також поручається розглянути питання про зниження облікової ставки, ставки рефінансування й вжити заходів для мінімізації ставок кредитування для реального сектору економіки.

При цьому, відповідно до законопроекту, НБУ повинен встановлювати співвідношення в банківському портфелі споживчих й інвестиційних кредитів, надаючи пріоритет кредитуванню економіки.

У прес-релізі також відзначається, що НБУ на час дії антикризових заходів потрібно надати право тимчасово заборонити банкам підвищувати процентні ставки за кредитами, виданими до 1 вересня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: