Депозит можна застрахувати, але не від Нацбанку

Середа, 19 листопада 2008, 12:23

Страхові компанії почали активно просувати послугу по страхуванню депозитів.

Сьогодні такі поліси вже продають "Страхові традиції", "Альфа-страхування", страхова група "ТАС" тощо, пише "Дело".

Деякі страховки йдуть у "доважок" до самого депозиту в банку, хтось страхує тільки вкладників конкретних банків, хтось усіх бажаючих.

Підвищеним попитом страхування депозитів користується у вкладників-юросіб.

Реклама:

"Чесно кажучи, ми, запускаючи цей вид страхування, думали, що він викличе більший інтерес у населення. Однак, як виявилося, більше ним зацікавилися компанії", - говорить голова правління компанії "Страхові традиції" Дмитро Гончаров.

Причиною цього  може бути те, що у випадку банкрутства банку населенню гроші з депозитів буде відшкодовувати держава (з 5 листопада - до 150 тисяч гривень), а в підприємств такої преференції немає.

Вартість страхування депозитів для населення і підприємств однакова. При цьому розбіг тарифної сітки досить великий - від 0,6 до 8% від страхової суми, що, як правило, дорівнює сумі депозиту.

"Вона може бути менше суми внеску, але ніяк не більше. Тому що відсотки - це вже прибуток клієнта, а страховка не може приносити прибуток. Її ціль - покривати тільки реальні витрати", - пояснює начальник відділу страхування фінансових ризиків страхової групи "ТАС" Дмитро Можейко.

Ціна поліса залежить від того, на який термін і в який банк внесено депозит.

"Чим менше термін депозиту, тим менше ризик того, що банк за цей час збанкрутує, тим дешевше страховка. І навпаки", - пояснює директор департаменту майнового страхування компанії "Європейський страховий альянс" Олексій Ляховський.

Страховим випадком у договорах страхування, як правило, вважається банкрутство фінансової установи. Компанії гарантують повернути вкладникам утрачене протягом 1-3 місяців після оголошення про банкрутство банку.

Правда, у кожного страховика свої "особливі" умови. "Відповідальність може наступити, наприклад, у випадку санації банківської установи або його ліквідації", - пояснює Андрій Івчатов.

У той же час уведений недавно мораторій Нацбанку на дострокове зняття внесків, за твердженням страховиків, не може бути страховою подією - у даному випадку відшкодовувати депозит вкладникові ніхто не буде.

"Мораторій спрямований на стабілізацію ситуації і не завдає прямих збитків вкладникам", - пояснює Олексій Ляховський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!