"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти пропонують відмовитися від боротьби з інфляцією

Середа, 19 листопада 2008, 08:51
 

Уряду варто відмовитися від активної боротьби з інфляцією й дефіцитом торговельного балансу, оскільки девальвація гривні й значна інфляція в країні неминучі.

Так вважають експерти Інституту вивчення Росії й ділового журналу "Експерт", повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на спільний прес-реліз видання і установи.

На їхню думку, темпи інфляції підігріваються падінням світових цін, тоді як зростання дефіциту торговельного балансу - неминучістю девальвації національної валюти.

"Ці пріоритети були актуальні ще навесні цього року. Навпроти, основними завданнями повинні стати стимулювання ділової активності й створення нових робочих місць, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету. Пройти кризовий період з бездефіцитним бюджетом не вдасться", - відзначається в прес-релізі.

Реклама:

За прогнозами експертів, базовий сценарій припускає стабілізацію світових цін на ресурси в 2009 році (середньорічна ціна нафти Urals на рівні 65 дол. за барель) і помірну девальвацію гривні відносно долара США (середньорічний обмінний курс - 6,74 грн./дол.).

Реальний ВВП України, відповідно до сценарію, в 2009 році виросте на 2%, а ключовим двигуном економічного зростання буде внутрішнє споживання, що збільшиться на 5%.

При цьому зростання реальних доходів населення значно сповільниться, але буде залишатися досить високим за світовими стандартами: вони збільшаться на 6%.

Рівень безробіття виросте до 7,5% працездатного населення (по методології Міжнародної організації праці), зростання інвестицій складе 4%.

Експерти відзначають, що уповільнення економічної активності буде сприяти зменшенню інфляційного тиску.

"В 2009 році індекс споживчих цін (ІСЦ) виросте на 14,5%, індекс цін виробників (ІЦВ) - на 13%", - вважають вони.

Відповідно до їх прогнозу, в 2009 році в порівнянні з 2008 роком різко сповільняться темпи зростання зовнішньої торгівлі: експорт товарів і послуг у вартісному вираженні збільшиться на 5%, імпорт - на 8%.

Однак при цьому дисбаланс зовнішньоекономічних операцій буде підсилюватися: дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу досягне 10,3% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: