"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через дружбу Тимошенко і Росії страждає українська енергетика?

Понеділок, 17 листопада 2008, 16:59

Міністерство палива і енергетики несе пряму відповідальність за скорочення вироблення в Україні електроенергії, зупинку ядерних і теплових енергоблоків, затоварювання складів ТЕС і вугільних підприємств енергетичним вугіллям, а також зрив розрахунків за його постачання.

Про це говориться коментарі народного депутата, заступника голови Комітету Верховної Ради з ПЕК Юрія Бойка, повідомляє УНІАН.

"З 15 вересня за рішенням Мінпаливенерго Україна почала імпорт російської електроенергії в обсягу 500 МВт на місяць. Це було зроблено негласно, крадькома, в режимі секретності. Ці дії призвели до скорочення вироблення електричної енергії в Україні та зупинки наших власних генеруючих потужностей", - сказав Бойко.

Як зазначив депутат, рішення про імпорт електроенергії з Росії було ухвалене вже після появи перших ознак спаду промислового виробництва в Україні (за даними Держкомстату, в серпні і вересні спад становив 0,5% і 4,5% відповідно) і скорочення споживання електроенергії, що супроводжувало його.

Реклама:

"Ще тоді я критикував це рішення як таке, що не відповідає національним інтересам і збільшує енергетичну залежність нашої країни від Росії, що прямо суперечить програмним принципам діючої коаліції", - зазначив Бойко.

"Сьогодні, коли скорочення попиту на електроенергію стало обвальним, наявність зобов`язань щодо закупівлі електроенергії в Росії викликала подальше падіння внутрішнього виробництва електроенергії, перевиробництво вугілля і зрив розрахунків за нього", - вважає депутат.

"У листопаді потужності ТЕС України завантажені всього на 35% від їх встановленої потужності; споживання електроенергії в жовтні скоротилося в цілому по країні на 7,1%, зокрема, й металургії - на 28%, нафтохімії - на 24%, - заявив Бойко. - Навіщо в цих умовах країна ввозить імпортну електроенергію, яка дорожче вітчизняної?".

На думку Бойка, політика Мінпаливенерго у сфері імпорту-експорту електроенергії призвела до скорочення вироблення струму не тільки в тепловій генерації, але й по НАЕК "Енергоатом", що оголосила про продовження термінів простою трьох атомних енергоблоків через зниження споживання електроенергії. Крім того, НАЕК "Енергоатом" розглядає виведення з експлуатації ще одного енергоблоку, що є безпрецедентним в період опалювального сезону.

"Я неодноразово заявляв, що реальне підгрунтя імпортно-експортної політики Мінпаливенерго полягає в тому, щоб дати заробити приватній посередницькій компанії, що контролює 100% імпорту струму до України і 92% його експорту. У сьогоднішніх умовах за цю політику доводиться розплачуватися всій країні", - вважає Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: