МВФ може переглянути умови кредиту для України

П'ятниця, 14 листопада 2008, 10:53
 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) може переглянути умови кредитної програми для України через рік, при істотній зміні економічної ситуації.

Про це повідомив директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан в інтерв'ю газеті "Экономические известия".

"Програма розроблялася з урахуванням досить консервативних прогнозів цін на сталь, нафту й інші товари. Згідно з нашими прогнозами, економіка повинна відновитися за два роки. Утім, якщо через рік ситуація істотно зміниться, ми можемо переглянути умови програми", - сказав представник МВФ.

При цьому він відзначив, що українській владі необхідно приймати заходи для цілої низки напрямків, зокрема по бюджету і рекапіталізації банків.

Реклама:

"Ми не наполягаємо на надто твердій грошовій політиці. Економіці необхідна фінансова ліквідність. І програма рекапіталізації банків, що міститься в меморандумі між Україною і МВФ, дозволить захистити економіку від кредитного дефіциту. Ці заходи повинні допомогти громадянам і підприємствам мати доступ до фінансування", - сказав Стросс-Кан.

Директор-розпорядник МВФ відзначив, що кредитна програма МВФ обговорювалася з президентом і прем'єром України.

Як повідомлялося, у листопаді 2008 року МВФ схвалив для України кредитну програму stand by на 16,4 млрд. дол., перший транш якої розміром 4,5 млрд. дол. вже надійшов у країну.

Умови програми передбачають щоквартальне виділення коштів траншами з урахуванням виконання її критеріїв. Транш надається на чотири роки, його погашення починається після завершення другого року з моменту його надходження.

Процентна ставка за кредитом - плаваюча, на даний час складає близько 4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!