Рейтинг прозорості банків частково засекретили

Середа, 12 листопада 2008, 11:17

За рейтингом прозорості українських банків Standard & Poor`s і Агентства фінансових ініціатив, в 2008 році індекс прозорості українських кредитних установ виріс на 3,9 пункту.

Втім, наскільки ситуація змінилася в конкретних банках, сказати важко. В умовах фінансової кризи укладачі рейтингу не зважилися повідомити дані про 20 з 30 учасників рейтингу, пише видання "Комерсант Україна" .

При складанні рейтингу, вивчався ступінь розкриття інформації 30 найбільшими банками з активами в 80% активів системи на 10 серпня.

"Рейтинг прозорості не має відношення до кредитного рейтингу банку і не відображає його кредитоспроможність", - відзначив глава представництва S&P в Росії і СНД Олексій Новіков. Оцінювалася відвертість структури власності і корпоративної структури, фінансової і операційної інформації, структури і процесів роботи наглядових рад і менеджменту банків. Аналіз проводився на основі річних звітів, сайтів банків, а також інформації Нацбанку і ГКЦБФР.

Реклама:

Індекс інформаційної прозорості банків цього року виріс на 3,9 пункту, до 44,9%. "Із-за кризи ліквідності сталося посилювання вимог до рівня прозорості банків. Вони розкрили більше половини необхідної інформації, але для іноземних інвесторів цього мало, - сказав експерт Агентства фінансових ініціатив Олексій Куценко.- Найнижчий показник прозорості - 19,7% - у банку, який раніше не входив в нашу вибірку". Слід зазначити, що в поточному році з топ-30 вийшли банк "Фінансова ініціатива" і Індустріалбанк. Замість них до рейтингу НБУ увійшли Унікредіт Банк і Ерсте Банк.

Але, на відміну від 2006-2007 років, в нинішньому році S&P вирішило не обнародувати ступінь прозорості всіх 30 банків - публічними стали результати тільки десяти з них. Наскільки прозорі ще 20 банків, невідомо. "Ми розуміємо, що кожне слово в нинішній ситуації може нашкодити, тому вирішили обнародувати результати лише лідерів прозорості. Решту банок отримають свої результати в індивідуальному ладі", - заявив пан Куценко.

Найпрозорішим став Укргазбанк (був на 11-м місці), що "перебуває в активному пошуку інвестора". Його спільний бал досяг 71,2%. Другою позицію зайняв Альфа-банк - 66,5% (18), третю - Віейбі Банк - 66,3% (4).

Лідер двох попередніх рейтингів Укрексімбанк опустився на сьому позицію, а його рівень прозорості зменшився з 63,7% до 54,1%. "Ми подаємо абсолютно все звітності, які потрібні.Топ-10 покинули ПУМБ і банк "Форум".


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: