Українці розбазарили мільйони гектарів землі в обхід мораторію

Четвер, 9 жовтня 2008, 17:01

В Україні за останні чотири роки в обхід мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення продано більш 5 млн. га сільгосппаїв, заявляють в київській консалтинговій групі DLL Top Consulting", повідомляє агенство "Інтерфакс Україна".

"Незважаючи на існуючий мораторій, сільськогосподарські землі є предметом купівлі-продажу не один рік. Тільки за останні чотири роки в обхід мораторію різними методами було продано більш 5 млн. га паїв", - відзначають у компанії.

За словами керівника юридичного відділу DLL Top Consulting Сергія Титорчука, у даний час існує достатньо способів, що дозволяють купувати сільгоспземлі в обхід мораторію на купівлю-продаж.

"Більше того, багато хто просто не зацікавлений у скасуванні мораторію, маючи досить можливостей скуповувати землі в обхід заборони", - зазначає Титорчук.

Реклама:

Нагадаємо, парламент України 5-го скликання продовжив дію мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року. При цьому, відповідно до рішення Верховної Ради, він може бути відмінний тільки за умови прийняття законів про Державний земельний кадастр і ринок земель.

Верховна Рада 6-го скликання 15 січня поточного року не підтримала ряд законопроектів про внесення змін до перехідних положень Земельного кодексу, що пропонують продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 року і навіть до 1 січня 2011 року.

У ході обговорення даних законопроектів голова Верховної Ради Арсеній Яценюк нагадав, що прийняття даних законопроектів не актуально, оскільки раніше парламент прийняв закон про держбюджет на 2008 рік, нагадавши, що цим законом парламент "фактично безстроково продовжив мораторій на продаж землі".

Спікер підкреслив, що постійна пролонгація мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, "фактично формує тіньовий ринок землі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: