"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ лібералізує ринок інкасації

Вівторок, 7 жовтня 2008, 13:33
Національний банк готовий видавати приватним структурам ліцензії на надання банкам послуг інкасації, пише газета "Коммерсант-Украина". З огляду на те, що цей вид бізнесу вимагає великих інвестицій і має невисоку рентабельність, займатися їм зможуть лише іноземні компанії, вважають учасники ринку. Але в нинішніх умовах закордонні інкасатори не поспішають виходити в Україну.

Асоціація українських банків повідомила, що на останній нараді в Нацбанку, присвяченому співробітництву банків з Державною службою охорони (ДСО) при МВС, регулятор заявив про намір дозволити створення часток інкасаційних компаній. Вони будуть знімати, перевозити й обробляти наявні засоби банків, тоді як зараз проводити інкасацію можуть лише банки, що мають ліцензію НБУ, співробітників яких супроводжує збройна охорона ДСО.

Джерело Ъ в Нацбанку розповіло, що вони мають намір дозволити надавати інкасаційні послуги приватним структурам у рамках програми подальшого впорядкування готівково-грошового обороту. "Створювати такі компанії можуть будь-які суб'єкти господарювання - банківські об'єднання, приватні компанії, компанії з іноземним капіталом. Регулювати їхню діяльність буде Нацбанк, він буде видавати ліцензії,- повідомив співрозмовник.- Але створення такої компанії вимагає значних інвестицій, тому що тільки автоматизовані перерахункові пристрої коштують близько 1 млн. євро". Вимоги до компаній і умови їхньої роботи зараз розробляються. В Асоціації українських банків  сказали, що Нацбанк поки не надав їм ніяких документів зі створення таких компаній.

Банкіри говорять, що в Україні є дефіцит послуг інкасації, а тому вони згодні співробітничати з приватними фірмами для економії грошей. "В Україні лише 45-50 банків мають ліцензії Нацбанку і власні служби інкасації, тому інші установи звертаються до них,- розповів начальник керування інкасації Експрес-Банку Олександр Калашник.- Але українські банки не зацікавлені робити один одному таку послугу, тому що для створення служби з нуля необхідно $5-20 млн., а рентабельність таких послуг дуже низька: вартість інкасації складає лише 1-1,5 тис. грн. з однієї точки на місяць. Потрібні оборотні кошти, автомобілі, сейфи, будинки. У нас навряд чи найдуться інвестори, що зможуть створити інкасаторську компанію".

На думку пана Калашника, в Україну повинні прийти іноземні компанії з уже відомими брендами. "Банки, замість того щоб витрачати гроші на створення власних служб, будуть укладати договори з такими компаніями",- думає перший заступник голови правління "Дочернего банка Сбербанка России" Владислав Кравец. Європейські банки вже давно не проводять інкасацію самостійно, а працюють зі спеціалізованими компаніями. Тим часом це чревате можливими зловживаннями: у 2006 році збанкрутувала найбільша німецька інкасаційна компанія Heros, яку обвинуватили в крадіжці 300 млн. євро

Реклама:

Утім, іноземні інкасатори прийдуть в Україну не швидко, принаймні російські. "Ми співробітничаємо з Україною - імпортуємо устаткування. Але виходити на український ринок нам нецікаво, тому що поки ми не бачимо там клієнтів",- пояснили в російській компанії "Росинкас" (створена Центральним банком Росії). "Поки ми не розглядали можливість виходу в Україну. Потенційно це може бути цікаво, але за сьогоднішніх умов активні інвестиції за кордон навряд чи будуть правильними",- вважає начальник керування регіонального бізнесу НКО "Инкахран" (займається інкасацією коштів) Олексій Єршов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!