Ахметов увійшов до першої трійки багатіїв Центральної і Східної Європи

Вівторок, 21 жовтня 2008, 09:51
 

Цього року до сотні європейських багачів потрапили 24 українці.

Польський тижневик Wprost представив свій черговий рейтинг найбагатших жителів Центральної і Східної Європи, пише видання "Дело".

Серед українців найбагатшим виявився власник "СКМ" Рінат Ахметов, чий статок польське видання оцінило у 23 мільярди доларів. Це дозволило українцю піднятися на друге місце в рейтингу. Минулого року із статком у 18,7 мільярда доларів він займав тільки четверту позицію топ-100.

Таке стрімке зростання українські аналітики пояснюють підвищенням вартості металу в першому півріччі 2008 року. "Непогані фінансові результати демонструвала і компанія ДПЕК, - пояснює керівник аналітичного департаменту "Сократ" Костянтин Степанов. - Але до кінця року через кризу на металургійному ринку капіталізація компанії Ахметова зменшиться".

Реклама:

Рік 2008 став вдалим і для Ігора Коломойського, який посів сьоме місце в рейтингу. Активи власника групи "Приват" Wprost оцінив в 11,4 мільярда доларів. Це дозволило дніпропетровському бізнесмену застовпити собі місце в першій десятці європейських товстосумів.

В цілому українські бізнесмени, незважаючи на світову фінансову кризу, також збільшили свої заощадження. 2008 року збіднів тільки один український мільярдер - власник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко. Якщо минулого року статок соціаліста-металурга журнал оцінив у 2,3 мільярди доларів, то 2008 року - тільки у 2,1 мільярди.

Найбагатшим європейцем, за версією польського видання, став росіянин Сулейман Керімов. Його статок оцінений у 24,5 мільярди доларів.

Минулого року в аналогічному рейтингу Керімов був тільки четвертим. Збільшити свій статок Керімов зміг завдяки вигідному продажу пакетів акцій "Газпрому" і "Сбєрбанку". Кошти від їх продажу він пустив у справу, придбавши близько 3% акцій Deutsche Bank, а також паперів Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: