НБУ рекомендує підготуватися до валютної хитавиці

Четвер, 2 жовтня 2008, 13:09

Українська економіка повинна готуватися до більш істотних коливань курсу гривні, заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко, повідомляє "Інтерфакс Україна" .

"У найближчому майбутньому нас можуть очікувати більш серйозні коливання курсу гривні, і економіка повинна бути до них готова. Згладжування курсових хвиль, на чому донедавна концентрувався Нацбанк, нераціонально в умовах глобальної фінансової кризи", - сказав замголови НБУ.

"Змінний курс корисний для всіх суб'єктів економічної діяльності. Поточну ситуацію можна вважати навіть елементом навчання, що дуже корисно для підготовки компаній і населення до режиму змінного курсу", - відзначив Олександр Савченко.

Серед причин зниження гривні останнім часом, заступник голови Нацбанку назвав спекулятивний капітал нерезидентів фондового ринку, закупівлі валюти НАК "Нафтогазом України" і стримування продажу валютного виторгу експортерами.

Реклама:

При цьому, за його словами, НБУ втримується від підтримки курсу гривні, зокрема, для стримування імпорту.

"Перша причина, за якою ми втримуємося від виходу на міжбанківський ринок, полягає в тому, що ми вважаємо тиск, що відбувається на гривню на валютному ринку, тимчасовим явищем. Друга причина, за якою НБУ не виходить на ринок, - це стрімко зростаючий імпорт", - сказав він.

2008 року немає серйозних економічних і фінансових ризиків для України. "Якщо тільки ми самі їх не створимо", - сказав Олександр Савченко.

За словами Савченко, до кінця поточного року платіжний баланс країни буде мати профіцит. При цьому він відзначив, що золотовалютні резерви досягли 38 млрд. дол. і продовжують рости, і це дозволяє очікувати певної курсової стабільності найближчим часом, що дозволить стабілізувати гривню.

Нагадаємо, в середу, 1 жовтня, курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився до 5,1100 грн./дол.: з 5,0750 грн./дол. за підсумками торгів у вівторок.

Говорячи про перспективи 2009 року, банкір відзначив, що основною проблемою майбутнього року стане дефіцит поточного рахунку й необхідність його рефінансування за допомогою прямих іноземних інвестицій і кредитів.

Крім того, за його словами, наступного року є ризик девальвації гривні - й банкам доцільно скоротити темпи споживчого кредитування у валюті.

"Якщо глобальна фінансова криза наступного року продовжиться, ми можемо зіштовхнутися із серйозними ризиками девальвації гривні. Щоб їх знизити, потрібно стримувати кредитну активність банків, особливо в сегменті споживчого кредитування за валюту. Без такої корекції темпи зростання реальних доходів населення будуть набагато відставати від темпів росту кредитування, що рано чи пізно призведе до неплатежів за кредитами, як це трапилося в США й Англії", - пояснив Савченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: