Соціальне житло може паралізувати ринок нерухомості

Четвер, 25 вересня 2008, 14:34

Спроби Кабінету Міністрів здешевити будівництво і створити таким чином "ринок соціального житла" ведуть до його зупинки.

Про це на Міжнародній конференції "Інвестування в енергетику: законодавчі і нормативні умови для приватних компаній" заявив голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу Київради Юрій Бондар.

"За останні 10-15 років у відновлення електромереж вкладався мінімум засобів і зараз їхня амортизація складає 70-80%. Це предаварійний стан. Для їхнього відновлення потрібна ціла система джерел фінансування. У Франції, наприклад, їх 17. У нас же - 5. Це прибуток, міський і державний бюджет, невелика інвестиційна складова в тарифах, що найчастіше нижче собівартості і плата за потужність, яка підключається, що, на жаль, скасована", - впевнений він.

За словами Юрія Бондаря, зараз обл- і міськенерго не мають права підключати нових споживачів електроенергії до мереж, оскільки нова методика вже недійсна, а стару не відновили.

Реклама:

"У галузі - нормативний вакуум. Однак нову методику ми вводити не будемо, хоча інструкцію доробимо", - сказав заступник Міністра палива та енергетики України Володимир Лучників.

За його словами, "плата за приєднання до мереж у загальній інвестиційній програмі складає усього 5%, тому її скасування істотно на плани не вплине".

"Новий споживач знову буде будувати за свій рахунок те, що ми могли б будувати за рахунок плати за приєднання, це не змінює фінансового балансу, змінює лише власника", - відзначає заступник міністра. 

Учасники ринку просять переглянути рішення Кабміну щодо скасування плати за потужність, що приєднується. Крім того, уряд попросили розглянути питання про введення аналогічних правил у газовому господарстві, водопроводах і тепловій енергетиці, мережі і спорудження яких зношені не менш.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!