Грінспен пророкує нові падіння найбільших фінансових компаній

Понеділок, 15 вересня 2008, 15:47

Колишній глава Федеральної резервної служби (ФРС) США Алан Грінспен очікує нових падінь гігантів фінансового ринку, але вважає, що американська влада не повинна намагатися врятувати кожну потопаючу компанію, пише видання Fundmarket.

Lehman Brothers виявився на грані банкрутства, а Bank of America повідомив про покупку Merrill Lynch & Co Inc за $50 мільярдів.

"Ми побачимо падіння й інших найбільших фінансових компаній", - повідомив у неділю Грінспен в ефірі ABC.

"Все залежить від того, як із цим справляються і як проходить процес ліквідації. Нам не варто намагатися захистити кожну компанію. Традиційно курс фінансових змін робить із когось переможців, а з інших - переможених".

Реклама:

Грінспен також помітив, що вважає поганою ідеєю продаж коротких позицій у найбільших фінансових компаніях, подібних до Lehman і American International Group, потерпілих за останні декілька днів.

У липні Комісія з коштовних паперів і бірж США (SEC) ввела екстрене правило, що обмежує "короткі" продажі паперів великих фінансових компаній, включаючи Fannie Mae і Freddie Mac. Дія цього обмеження завершилося в серпні і, як очікується, комісія не буде вводити дане правило ще раз.

На питання, чи потрібно владі надавати допомогу Lehman так, як у випадку з Bear Stearns, Гринспен помітив, що уряд країни робить це, але в трохи іншій манері.

"У ситуації з Bear Stearns була, образно, проведена межа, що розділяє компанії різного рівня. Усе, що вище цієї межи, може розраховувати на допомогу держави", - сказав він.

Гринспен оцінив шанси уникнути рецесії в менше ніж 50 відсотків.

"Я не можу повірити в те, що ми спостерігаємо фінансову кризу з тих, що бувають раз на сотню років, без негативного впливу на глобальну економіку", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!