Світу прийдеться попрощатися із сильним євро

П'ятниця, 12 вересня 2008, 17:43
 

Часи, коли євро коштував більше $1,60, минули. Менш ніж за два місяці загальна європейська валюта втратила 14% своєї ваги. До кінця 2008 року вартість долара і євро може зрівнятися. До того ж багато економістів вважають, що Європа скачується в рецесію. Про це пише впливова німецька газета "Die Welt", що цитує "Inopressa" і посилається на них ЛІГАБІЗНЕСІНФОРМ.

Німецьке слово "Schadenfreude" ("зловтіха") здобуває світову популярність. На світових фондових ринках це слово стало провідним поняттям в описанні нинішнього доларового ралі. Все це відбувається на тлі зростання американської валюти, причому вона росте незважаючи на те, що американські фінансові інститути на кшалт "Lehman Brothers" виявилися на краю прірви, рівень безробіття за океаном досяг найвищого рівня за останні п'ять років, а націоналізація іпотечних агентств "Fannie Mae" і "Freddie Mac" проробила мільярдну діру в бюджеті.

"Долар набирає очки не через свою внутрішню чинність, а тільки внаслідок жалюгідного стану інших національних економік, - говорить Дэвид Блум, головний стратег банківської групи HSBC. - Іншими словами, гарний настрій американського долара - це результат звичайної зловтіхи".

У порівнянні з євро у вартості особливо виграє "зелений". Зараз уперше за рік єдина валюта впала нижче оцінки в 1,40 долара. У цей час за євро дають усього лише 1,3883 долара. А ще в середині липня він поставив черговий рекорд - 1,6038 долара. Менш чим за два місяці він втратив 13,4%. Якщо цей тренд збережеться, під кінець року вартість єдиної валюти зрівняється з вартістю долара. Останній раз таке було в грудні 2002 року.

Реклама:

Однак на подібний реванш не розраховує жоден експерт. На думку Блума, "ралі зловтіхи" може тривати до оцінки в 1,28 долара. У середньостроковій перспективі коректний курс євро повинен скласти 1,15 долара. Під кінець року його вартість, на думку Блума, досягне 1,35 долара, що перебуває на нижньому рівні прогнозів більшості аналітиків, які називають різні цифри - від 1,35 до 1,50 доларів за євро.

Тектонічні рухи на валютних ринках є наслідком змін світової економічної системи. Якщо ще до середини року комерсанти розраховували на те, що інший світ зможе уникнути залежності від економічного спаду в США й що Європа, через більші обсяги експорту на зростаючі ринки країн, що розвиваються, виявиться більшість стабільної, то тепер їхня точка зору кардинально змінилася. Зараз багато економістів думають, що Європі теж не уникнути рецесії. Уже в другому кварталі зростання економіки в єврозоні вперше після введення євро знизився. При цьому перспективи американської економіки, навпаки, були переглянуті убік збільшення.

"Перспективи кон'юнктури Нового й Старого Світів зрівнялися", - говорить Стівен Льюіс, стратег з компанії Monument Securities. Зі зміною кон'юнктурних очікувань виросла й привабливість долара. Зрештою, від американських вкладень у порівнянні з єврозоною інвестори можуть розраховувати на більш високі доходи. Однак для грошово-кредитної політики наслідки ще сильніше. Так, у єврозоні ставка рефінансування буде, швидше за все, знижуватися, тоді як американська залишиться стабільною або навіть злегка підросте. Розбіжність між ставками рефінансування, що у даний момент становить 2,25%, скоротиться, причому на користь долара. Як відомо, Федеральна резервна система сильно опустила свою ставку (до 2%), тоді як останнім кроком Європейського центрального банку було її підвищення до 4,25%,.

Непрямим образом падіння євро - це ще й відповідь на дотепер тверду позицію керівництва Європейського Центробанку, що, незважаючи на слабку кон'юнктуру, не побажало послаблення. Адже відчутна втрата вартості єдиної валюти - це свого роду аналог зниження процентної ставки. Таким чином, через більш дешеву валюту стимулюється експорт і, тим самим, економіка єврозони. "Якщо Європейський Центральний банк не діє, за справу беруться ринки", - зауважує Блум.

Завдяки недавньому падінню хвилююча історія євро збагатилася ще однією главою. З моменту його введення майже десять років тому періоди спокою були великою рідкістю. Адже, наприклад, із січня євро злетів з найнижчого рівня за рік до найвищого, додавши 11,6%, і все це - щоб тепер втратити 13,4%.

Численні валютні фонди не можуть витягти користь із цих коливань - і це при тому, що валютні ринки ніяк не пов'язані з фондовими й кредитними. У середньому ці продукти дають плюс в 0,4%, котирування деяких з них негативна.

"Фондові менеджери просто не встигають за короткостроковими тенденціями в парі євро-долар, вони простежують більш довгострокові стратегії", - говорить керуючий фонду CB "World Currency Star" Хервиг Пріліпп. Нарешті, жоден інвестор не хоче сприяти високим коливанням, які щодня відбуваються на валютному ринку. Однак, на думку Пріліппа, цей рік наочно показав, що валюти мають право на існування як окремий інвестиційний клас і що євро, долар та ін. є коштами дроблення портфельних ризиків. Такі інвестиції - незалежно від тенденцій фондового ринку - обіцяють інвесторам щорічний дохід у розмірі 3-5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!