Конфлікт з Грузією обвалив Російський фондовий ринок

П'ятниця, 8 серпня 2008, 16:29

Російський фондовий індекс РТС у  п’ятницю, 8 серпня, впав на 119,87(-6,51%) пунктів з 1839.40 стартових до 1722.71 пунктів на кінець торгів.

Відразу експерти почали повязувати це падіння з активізацією бойових дій на території Південної Осетії, що юридично входить до складу Грузії. Хоча деякі експерти дотримуються думки, що напад на Грузію є продовженням укріплення статусу Росії, як політичного лідера регіону. А власне падіння Фондового ринку Росії - це, скоріше, тенденція.

"Сьогоднішнє падіння індексу РТС пов’язане не стільки з початком активних бойових дій, скільки з загальною тенденцією в Росії, яка почалася ще з заяви Путіна, щодо "Мечела". Тоді почав просідати ринок металу", - говорить начальник аналітичного департаменту  Concorde Capital  Констянтин Фісун.

"Росія потихеньку повертає позицію регіонального політичного лідера. І навіть робить певні успіхи.На данному етапі Путін говорить про те, аби ввести російські війська на Кубу. Також віднині її основним партнером на Західній півкулі стала Венесуела, такого свого часу не досягнув навіть Радянський Союз. А Осетія - це скоріш за все утвердження статусу", - вважає експерт.

Реклама:

Європейські країни, за його словами, явно не будуть втягуватися в конфлікт. Лише найгірший розвиток ситуації у північнокавказькому регіоні може призвести до активних дій євроспільноти. Але максимум, що можуть вжити країни Старого світу, це санкції щодо Росії.

За словами експерта, в данному випадку Україна може взяти на себе роль запасного аеродрому для інвесторів.

"До того ж, в Росії зараз найбільша за останні шість років інфляція, яка продовжує активно рости. В Україні ж, незважаючи на рекордну за розміром інфляцію для всієї Європи, проглядаються позитивні тенденції. По-перше, в липні місяці спостерігалася невеличка дефляція. А по-друге, економіка і власне народ вже звиклися з укріпленням гривні, і сьогоднішній стан можна назвати стабільним. В той час, як Росію постійно лихоманить.", - говорить Констянтин Фісун.

Також експерт наголошує на тому, що на Україну данний конфлікт особливим чином не вплине. "Особливого ефекту від погіршення ситуації в північнокавказькому регіоні очікувати не треба. Грузія для України не є особливим стратегічним партнером. Але подіяти можуть дружні стосунки між нашими країнами, хоча це також досить відносно."

Україна ж може скористатися тим, що в Росії імовірний відтік інвесторів у першу чергу з металургії, а це основна сфера виробництва України.

Нагадаємо, зранку 8 серпня почалися активні бойові дії між Піденною Осетією і Грузією. В конфлікті задіяні російські "миротворці".  Раніше Південна Осетія оголосила про те, що виходить зі складу Грузії і проголосила себе незалежною державою, яку визнала лише Російська Федерація.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: