Суд визнав комбінат "Креміковци" неплатоспроможним

Четвер, 7 серпня 2008, 13:09
Софійський суд визнав неплатоспроможним найбільший у Болгарії металургійний комбінат "Креміковци", що належить зараз Global Steel Holdings, підконтрольній Прамоду Мітталу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Украина" з посиланням на інформагентство Bloomberg.

За контроль над підприємством зараз конкурують найбільша у світі сталеливарна компанія ArcelorMittal і український бізнесмен Костянтин Жеваго.

Відповідно до рішення суду, на підприємстві призначений тимчасовий керуючий. 26 вересня пройдуть збори кредиторів компанії. Одним із кредиторів, що подали позов про банкрутство "Креміковци", була компанія Жеваго. Загальна сума боргів комбінату, що недавно допустив дефолт по своїх єврооблігаціях, оцінюється в $1,3 млрд.

Прамод Міттал - брат власника ArcelorMittal Лакшмі Міттала. Він купив близько 70% акцій "Кремиковци" у рамках процесу приватизації, однак влади обвинувачують його в невиконанні інвестиційних зобов'язань. Через фінансову кризу, загострення відносин із профспілками, конфлікту з місцевою владою по екологічних питаннях комбінат виявився в кризовій ситуації.

Vorskla Steel Bulgaria, що входить у групу "Фінанси й Кредит" К.Жеваго, запропонувала план розвитку меткомбінату, що включає, зокрема, інвестиції в модернізацію і поставку сировини.

Реклама:

У компанії Vorskla Steel Bulgaria не стали коментувати ситуацію з рішенням суду про неплатоспроможність болгарського меткомбината. У той же час інформоване джерело повідомило агентство "Інтерфакс-Україна", що власники євробондів меткомбінату стурбовані судовим рішенням, тому що неплатоспроможність комбінату визнана з 31 грудня 2005 року.

"Тобто, всі договори по облігаційних позиках, іншим договорам із цієї дати фактично визнані нелегітимними й одержати борги по них складно або практично неможливо", - констатував співрозмовник агентства.

При цьому він відзначив, що найбільшим кредитором підприємства є держава, якому комбінат повинен біля EUR 350-350 млн. Після цього йдуть власники євробондів і постачальники сировини.

Джерело також відзначило, що зовнішнім керуючим на підприємстві призначена Ганна Міленкова, і із цього моменту існуючі власники, фактично, відсторонені від керування підприємством, а також зараз не може вирішуватися питання про продаж комбінату.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: