Україна повинна зробити жорсткими ліцензійні умови для ігорного бізнесу

Вівторок, 3 червня 2008, 14:45

Голова комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королівська вважає за необхідне посилити ліцензійні умови на відання азартних ігор.

Зокрема, передбачається жорсткий контроль даного виду бізнесу, - повідомляє "Інтерфакс Україна".

Як повідомила Королівська перед запланованим на 5 червня розглядом у парламенті законопроектів по регулюванню ігорного бізнесу, "наша головна проблема полягає в тім, що ми поки не можемо контролювати цей бізнес: немає ні механізмів контролю, ні єдиного керування, флагмана, який би займався регулюванням множини питань, пов'язаних з ігорним бізнесом".

"При існуючій законодавчій базі ліцензійні умови має право перевіряти орган, що їх видав - Міністерство фінансів або місцеві органи виконавчої влади. У Мінфіні існує профільний відділ з п'яти чоловік - ми розуміємо, що такми силами моніторити ліцензійні умови в країні нереально. З іншого боку, якщо ці п'ять чоловік займуться перевіркою одного ігорного закладу, вони можуть стягнути 200-300 грн - такий адміністративний штраф за недотримання ліцензійних умов. Хоча всі розуміють, ігорні заклади можуть собі дозволити заплатити штраф хоч тричі в день і далі порушувати закон", - сказала глава парламентського комітету.

Реклама:

За її словами, основна проблема міститься в необхідності визначення контролюючого органу, що буде по всій вертикалі жорстко контролювати дотримання ліцензійних умов.

Крім того, потрібно визначити самі умови: "тільки тоді ми зможемо говорити про контроль і дотримання заходів, які пред'являє громадськість".

На думку Н.Королівської, ліцензійні умови повинні обмовляти соціальний фактор, зокрема, тверде обмеження за віком відвідувачів і місце розташування закладу. І якщо в ігорному закладі була замічена дитина, компанія повинна обкладатися на перший раз тільки адміністративним штрафом. При повторних випадках можна підняти питання про позбавлення ліцензії на даний вид підприємницької діяльності.

Необхідно посилити умови: порушив - автоматичне припинення дії ліцензії, уважає глава комітету. "Сьогодні ми маємо три види платежів - це EUR30 тис. у рік при одержанні ліцензії в Мінфіні, плюс 250 грн, які виплачуються органам місцевої влади. Існує ще й патент, по якому робляться виплати за кожний гральний стіл і окремо за ігрові автомати. Я вважаю, що ціна повинна бути однозначно вище, причому ця цифра повинна стати бар'єром для входу в даний вид бізнесу", - думає Н.Королівська.

Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла про намір Кабінету міністрів урегулювати сферу ігорного бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!