"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада НБУ розгляне основні принципи грошово-кредитної політики

Середа, 18 червня 2008, 12:07

Чергове засідання ради Національного банку України (НБУ), на якому планується розглянути виправлення по основним принципам грошово-кредитної політики на 2008 рік та нові параметри прогнозного коридору курсу гривні, очікується на 4 липня.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в Раді в середу.

"Первісне засідання планувалося на більш ранній строк. Але оскільки консенсусу не знайдено, передчасне його проведення може привести до повторення ситуації наприкінці травня, коли Рада наклала вето на рішення правління НБУ", - відзначено в повідомленні джерела.

За його словами, гостра дискусія, що пройшла напередодні на нараді у президента України з питань макроекономічної стабільності показала, що сторони ще не прийшли до погоджених рішень.

Реклама:

Як повідомлялося, голова держави Віктор Ющенко на нараді у вівторок покритикував сформовану останнім часом на українському валютному ринку політику двох курсів - реального і офіційного, а також невідповідність їх раніше затвердженому радою НБУ прогнозному коридору курса.

Після відмови Нацбанку цього року викуповувати надлишкову пропозицію долара, курс гривні на міжбанку виріс до 4, 50-4,55 грн/$1. Тоді НБУ з 22 травня зміцнив офіційний курс гривні на 4% - з 5,05 грн/$1 до 4,85 грн/$1.

Рада НБУ зажадала повернути курс у межі затвердженого ними раніше прогнозного коридору на 2008 рік - 4, 95-5,25 грн/$1. Однак правління Нацбанку підтвердило своє рішення.

У цей час офіційний курс гривні становить 4,8543 грн/$1, а реальний курс на міжбанківському ринку і наявному ринку - близько 4,72 грн/$1.

Голова Ради Нацбанку Петро Порошенко після конфліктної ситуації із правлінням заявив про намір знайти погоджене рішення із приводу прогнозних індикаторів валютного курсу.

На початку червня він також виразив надію, що уряд найближчим часом внесе переглянутий макропрогноз на поточний рік, що дозволить раді переглянути основні принципи грошово-кредитної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: