"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти позитивно оцінили Концепцію валютної політики НБУ

Четвер, 12 червня 2008, 18:43

Реалізація Нацбанком України Концепції валютної політики позитивно позначиться на економіці й добробуті українців.

Таку думку висловили експерти інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб".

Як повідомляє "Лігабізнесінформ" керівник інформаційно-аналітичного центру Микола Івченко відзначив, що в цілому для України реалізація нової валютної політики виявиться більш позитивною, незважаючи на втрати окремих груп населення й бізнесу.

"Зниження частки іноземної валюти в загальній сумі депозитів і кредитів в Україні позитивним чином позначиться на керуванні НБУ монетарною політикою країни й регулюванні грошового ринку. З іншого боку, гривневі вкладення в депозити залишаться більш дохідними, ніж вкладення в депозити в іноземній валюті", - підкреслив аналітик.

Реклама:

"НБУ планує знизити доларизацію економіки й довести цей показник до 10% (цей рівень вважається низьким - для порівняння: на даний момент рівень доларизації в Чехії становить 12%, у Польщі - 18%, в Угорщині - 13%, а в Мексиці - 10%).

Чим більше рівень доларизації, тим складніше НБУ втримувати стабільний курс гривні. Держава за таких умов втрачає один з інструментів регулювання економіки - монетарний, - у його розпорядженні залишається тільки бюджетна й податкова політика", - вважають в "Форекс клубі".

Нагадаємо, НБУ підготував Концепцію валютної політики, яка передбачає підвищення привабливості гривні всередині країни й перехід до її повної конвертованості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: