Дефіцит зовнішньоторгівельного балансу України може перевищити $20 млрд

Вівторок, 10 червня 2008, 18:55

Дефіцит зовнішньоторгівельного балансу України за підсумками 2008 року може перевищити $20 млрд.

За підсумками січня-квітня він перевищив $6 млрд, повідомив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України, член Ради Нацбанку України (НБУ) Валерій Гєєц, повідомляє "Інтерфакс Україна".

"З 2006 року торговельний баланс почав зростати у своєму негативному значенні і за підсумками чотирьох місяців поточного року він досяг "мінус" $6 млрд.

При таких тенденціях ми можемо одержати на кінець року за $20 млрд", - сказав він у ході "круглого стола" у вівторок.

Реклама:

"Я абсолютно не впевнений, що якщо це  вийде на рівень "мінус" $ 20-30 млрд, то нам це вдасться покрити за рахунок припливу іноземного капіталу.

Зрозуміло, у таких умовах можна спровокувати втечу капіталу з України", - додав він.

За словами Гєєца, проблема стрімкого зростання зовнішньоторговельного дефіциту виникла через істотну відкритість для імпорту українського ринку.

"Для того, щоб хоча б якось утримувати сьогодні дефіцитність торговельного балансу, що зростає скаженими темпами (...) треба надзвичайно швидко вводити нетарифне регулювання імпорту. Це умови Всесвітньої торговельної організації дозволяють, тому що там виникає можливість уводити певні обмеження для захисту внутрішнього ринку", - відзначив директор Інституту НАН.

Крім того, по його оцінці, розмір валового зовнішнього боргу України вже досяг максимального безпечного значення: сума зовнішнього державного, корпоративного і банківського боргу становить більше 60% від ВВП.

"Фактично, це є межею, і багато країн, які пройшли через серйозні загострення у фінансово-економічній фазі, саме з цієї межі починали", - підкреслив Гєєц.

За його даними, основна сума зовнішніх зобов'язань банків на сьогодні становить $12 млрд, або 9% від банківських активів..

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!