Уряду пропонують змінити регламент ліквідації банків

Вівторок, 10 червня 2008, 12:35

Уряду пропонують змінити регламент ліквідації банків, поширивши на кредитно-фінансові установи схему банкрутства в ході судової процедури, передбаченої законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом".

Відповідний законопроект, ініційований народним депутатом Юрієм Воропаєвым, зареєстрований у парламенті (#2621), повідомляє "Інтерфакс Україна" .

"Відповідно до законопроекту, виробництво по справах про банкрутство банків, крім проведення таких судових процедур банкрутства як розпорядження майном боржника, світова угода і санація (відновлення платоспроможності) боржника, буде здійснюватися в порядку, визначеному законом України про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект передбачає, що в ряді випадків Нацбанк України (НБУ) буде зобов'язаний відзивати банківську ліцензію.

Реклама:

Серед підстав для банкрутства банку може бути його нездатність задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів на суму не менш 1000 мінімальних зарплат протягом шести місяців.

Крім того, документ пропонує дозволити Фонду гарантування внесків фізичних осіб уводити тимчасову адміністрацію в банки, тоді як на сьогодні це може зробити тільки НБУ.

Законопроект також пропонує надати тимчасовому адміністратору можливість здійснювати викуп, у тому числі примусовий, акцій банку з наступним їхнім продажем.

При цьому підвищується відповідальність учасників і керівників банку за доведення кредитно-фінансової установи до банкрутства. На таких осіб за рішенням суду може бути покладена субсидіарна відповідальність по зобов'язаннях банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!