Уряд України припинив дію угоди із Vanco

Вівторок, 27 травня 2008, 18:22

Кабінет міністрів України оприлюднив розпорядження про припинення дії угоди про розділ продукції (УРП) з компанією Vanco International Limited, - повідомляє ІНТЕРФАКС-Україна

"У зв'язку з недотриманням вимог законодавства під час підготовки та підписання угоди між Кабінетом міністрів України й компанією "Венко Інтернешнл Лтд" про розділ вуглеводнів, які будуть добуватися в межах Прикерченської  ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, і з метою захисту національних інтересів відповідно до пунктів 3, 5 і 7 статті 116 Конституції України припинити участь держави Україна у вищевказаній угоді", - говориться в розпорядженні.

Цим же документом уряд скасовує розпорядження Кабміну # 828 від 3 жовтня 2007 року, яким схвалювався проект УРП із Vanco International Limited.

Як повідомлялося, в грудні 2005 року Україна оголосила конкурс на право підписання угоди про розділ продукції (УРП), видобуток якого буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки. Переможцем конкурсу у квітні 2006 року була визнана Vanco International, яка є дочірнєю компанією Vanco Energy Company (США).

Процес узгодження проекту УРП тривав більше року. 19 жовтня 2007 року в присутності президента України Віктора Ющенко угода з Vanco International була підписана. Потім Vanco International переуступила права по УРП компанії Vanco Prykerchenska, якій 5 грудня 2007 року Міністерство навколишнього природного середовища видало ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу й газоконденсата в межах Прикерченської ділянки.

Реклама:

Після зміни уряду Мінприроди анулювало даний спецдозвіл 25 квітня поточного року, а також залучило юридичну компанію Barlow Lyde&Gilbert LLP (Великобританія), що у цей час вивчає правові наслідки для України від розірвання УРП.

Віце-президент Vanсo Energy Company, член ради директорів Vanco Prykerchenska Джеф Мітчелл заявив, що компанія звернеться в міжнародний арбітраж, якщо не вдасться уникнути розбіжностей в ході переговорів.

Ющенко вимагає від уряду призупинення дії рішення про анулювання ліцензії та продовження переговорів з інвестором. 

Загальна площа Прикерченскої нафтогазоносної ділянки 12,96 тис. кв. км. Глибина моря в його межах - від 300 до більш ніж 2 тис. м. Щільність ресурсів вуглеводнів за попередніми українськими оцінками, становить 30 тис. тонн умовного палива на 1 кв. км, а загальний обсяг оцінюється в 10,8 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: