Український ринок ліків назвали непрозорим

Вівторок, 8 квітня 2008, 16:14

Відкритий інститут суспільного здоров'я вважає низьким рівень прозорості ринку лікарських засобів.

Про це сказано в дослідженні, наданому інститутом на прес-конференції в Києві.

За результатами дослідження проблемами українського фармацевтичного ринку є система тендерних закупівель, наявність корупційних схем при продажі лікарських засобів, "неетичний" маркетинг лікарських засобів.

Також, відповідно до дослідження, за останні 6 років витрати на охорону здоров'я в Україні зросли в 4 рази, споживання ліків - утричі, а смертність в абсолютному обчисленні збільшилась на 2%.

Реклама:

Інститут із посиланням на компанію RMBС-Україна повідомляє, що в 2007 році 88% фармацевтичного ринку України припадало на роздрібні продажі й 12% - на госпітальні, на рецептурні лікарські засоби в 2007 припадало 59% ринку й 41% - на безрецептурні, на інноваційні лікарські засоби припадало 12% ринку й 88% - на генеричні засоби (виготовляються за ліцензією компанії-розробника препарату).

За даними дослідження, 4 758 лікарських генеричних засобів потребують визначення біоеквівалентності.

При цьому в Україні є тільки 3 біоаналітичних лабораторії й жодна з них не має сертифікату GLP.

У 2007 році обсяг аптечних продажів збільшився на 32,54%, або на 0,41 млрд доларів, - до 1,67 млрд доларів в оптових цінах порівняно з 2006-м.

Кабінет Міністрів вирішив виділити 32,1 млрд гривень на охорону здоров'я в 2008 році.

Стандарт GLP (Good Laboratory Practice, Належна лабораторна практика) - система норм, правил і вказівок, спрямованих на забезпечення погодженості й вірогідності результатів лабораторних досліджень.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: