У Фірташа з'явилися проблеми з газом?

Понеділок, 7 квітня 2008, 10:18

Підприємства, де є частка співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа, оголосили про проблеми з постачаннями палива.

Про це пише російська газета "Вєдомості".

Так, "Рівнеазот" працює в аварійному режимі, з 3 квітня постачання газу скоротилося на чверть, це $500 000 утраченого виторгу в день, заявив у п'ятницю гендиректор підприємства Михайло Заблуда.

Чекають скорочення постачань "Кримський титан" і Кримський содовий завод, що може призвести до зупинки виробництва, оголосив їхній основний власник - австрійська OstChem.

Реклама:

Спровокував проблему "Нафтогаз України": він змушує підприємства підписати контракт на постачання імпортного газу і відмовитися від нинішнього постачальника - "Укргаз-Енерго", заявили Заблуда й гендиректор "Титану" Олександр Нечаєв.

У всіх трьох підприємствах, які б'ють на сполох, є частка Фірташа, зазначають "Вєдомості".

"Нафтогаз" заявив, що жодних проблем із газопостачанням у них немає, всі заяви - провокація і "опосередкований тиск із боку власників RUE" напередодні чергових переговорів із "Газпромом" щодо, зокрема, погашення боргу за газ у 2008 році (як пишуть "Вєдомості", він становить близько $1 млрд).

Згоден із "Нафтогазом" і радник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з газових питань Олександр Гудима: проблеми не в підприємств, а у Фірташа.

Але в "Укргаз-Енерго" інші дані. "На ринку хаос, хтось платить за газ "Нафтогазу", хтось - "Укргаз-Енерго", хтось - усім одразу", - цитує газета менеджера трейдера. А виступили тільки ці троє, на його думку, тому що їм "втрачати нічого", інші бояться.

Утім, підтвердження його словам виданню знайти не удалося. Представники "Газпрому" від коментарів відмовилися.

Як відомо, Тимошенко з поверненням на посаду прем'єра пообіцяла вилучити газових посередників у відносинах із Росією, повернувши всі внутрішні продажі "Нафтогазу".

"РосУкрЕнерго" (RUE, 50% - у "Газпрому", 50% - у Фірташа й Івана Фурсіна) доставляє до кордону 55 млрд куб. м середньоазіайського газу на рік. "Укргаз-Енерго" (СП RUE і "Нафтогазу") до 2008 р. продавало весь імпортний газ промпідприємствам та "Нафтогазу". Контракти "Укргаз-Енерго" із промисловістю підписані на 3-4 роки.

5 березня Кабмін ухвалив постанову, за якою весь імпортний газ вважається власністю "Нафтогазу", а "Укргаз-Енерго" заборонено навіть розмитнювати його.

Заборона на оформлення імпортного газу "Укргаз-Енерго" (при переході через кордон) тимчасово припинена ухвалою Київського адмінсуду від 29 березня, повідомив представник трейдера. Слухання по суті позову не почалися. Поки "Укргаз-Енерго" намагається розмитнювати квітневі обсяги газу, відповіді з митниці ще немає, йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!