"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко хвилюється за аграріїв через слабке фінансування в Бюджеті-2008

Понеділок, 21 квітня 2008, 16:27

Президент Віктор Ющенко стурбований низькими темпами фінансування аграрного сектора, що закладено в Державному бюджеті на 2008 рік.

Про це він заявив, виступаючи на пленарному засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Зі слів президента, у Держбюджеті на 2008 рік передбачено 9,75 млрд гривень на фінансування аграрного сектора, але за перший квартал профінансовано всього 160 млн гривень.

На думку Ющенка, така політика буде призводити до зниження ефективності виробництва у всьому секторі.

Реклама:

"Мені здається, що ми неадекватно реагуємо на той планетарний або континентальний виклик, який сьогодні існує в сфері продовольчого ринку", - сказав Ющенко.

Президент підкреслив, що Україна в контексті нинішньої ситуації на світовому продовольчому ринку повинна скористатися своєю унікальною перевагою, що з'явиться у разі формування винятково ринкових методів управління сільськогосподарським ринком, зокрема йдеться про відмову від обмеження експорту зерна.

"Упевнений, що те, що кон'юнктурно відбувається на світовому продовольчому ринку, повинно принести унікальні переваги Україні, а не проблеми", - зазначив він.

Ющенко також висловився за відмову від політичного ставлення до Держбюджету.

"Щодо бюджету, чутливим є для нас, як відрізнити політичний популізм від відповідальності за стабільність, економічний розвиток і високі соціальні стандарти. Мене відверто лякає, як країна скочується у хворобу вчорашнього дня - необґрунтований популізм", - сказав Ющенко.

Як відомо, Віктор Ющенко виступає за зняття обмежень на експорт зерна.

Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов вважає за можливе зняти квоти на експорт зерна наприкінці квітня.

14 березня Українська зернова асоціація звернулася до президента Віктора Ющенка із проханням скасувати квоти на експорт фуражного зерна й збільшити квоту на експорт пшениці на 1 млн тонн.

Кабінет Міністрів має намір збільшити квоти на експорт зернових культур до 2,906 млн тонн і продовжити їхню дію до 1 липня.

1 лютого Ющенко запропонував Кабміну розглянути можливість збільшення квоти на експорт зернових культур до 3 млн тонн.

У січні експорт зерна скоротився на 12%, або на 2,10 тис. тонн порівняно з січнем 2007 року, - до 15,37 тис. тонн, на 4,36 млн доларів.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: