Тимошенко і "Газпром" хочуть довгострокових "стосунків"

Четвер, 6 березня 2008, 10:14

"Газпром" вважає за необхідне перейти з Україною на довгострокові контракти з постачання і транзиту газу.

Про це заявив офіційний представник російського газового концерну Сергій Купріянов в ефірі програми "Вєсті" телеканалу "Росія".

"Для нас важливо було би перейти на довгострокові контракти з поставок газу в Україну і щодо транзиту, і щодо постачань. Я думаю, що це буде предметом майбутніх переговорів", - сказав він.

У свою чергу, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що НАК "Нафтогаз України" спробує підписати пряму угоду з 100% дочірньою компанією "Газпрому" - "Газпром-Експорт", що має контракт на придбання газу з Узбекистаном, Туркменістаном і Казахстаном.

Реклама:

За словами прем'єра, вона підписала відповідні урядові директиви НАК на ведення переговорів із "Газпромом": "Наша задача - прямо одержати середньоазіатський газ".

Окрім того, Тимошенко заявила, що уряд пропонує "Газпрому" у рамках компенсації його доступу на український ринок продажів природного газу в результаті ліквідації СП "Укргаз-Енерго", надати дочірнім компаніям "Газпрому" ліцензії на самостійний продаж газу в Україні в обсягах близько 1,25 млрд кубометрів за рік.

"З питання 25% участі "Газпрому" в "Укргаз-Енерго" ми могли б абсолютно обійтися без створення СП-1 і СП-2, що руйнують фінанси "Нафтогазу", а запропонувати дочірнім компаніям "Газпрому" одержати ліцензії (на продаж газу споживачам України) у розмірі 25%, або близько 5 млрд кубічних метрів, що має "Укргаз-Енерго", - пояснила прем'єр.

Вона підкреслила, що питання про розмір цих ліцензій може бути предметом переговорів, однак ключовою умовою є відмова від послуг "Укргаз-Енерго".

Тимошенко також заявила про необхідність "покінчити з короткостроковими контрактами".
"Ніяких СП із 1 березня працювати не буде... Довгострокові контракти - це те, що потрібно і Росії, й Україні", - заявила прем'єр.

За її словами, у найближчі два дні делегація НАК "Нафтогаз України" вилетить на переговори з "Газпромом".

Коментуючи російсько-українські газові відносини в останні дні, Тимошенко відзначила, що "Україна вистояла у тяжкому протистоянні і не відступила ні на крок від ключових інтересів".

На думку прем'єра, зараз має початися етап спокійних і абсолютно збалансованих переговорів.

Коментуючи домовленості про оплату за спожитий у січні-лютому газ, Тимошенко сказала, що кошти будуть перераховані безпосередньо "РосУкрЕнерго", хоча українська сторона готова перерахувати їх туди, куди вигідно буде "Газпрому".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!