Ющенко закликає швидше домовлятись і не провокувати "газової війни"

Понеділок, 3 березня 2008, 16:12

Президент Віктор Ющенко закликає уряд до максимально динамічного переговорного процесу з "Газпромом" із метою його успішного завершення, і в жодному разі не провокування "газової війни".

Про це він заявив на нараді з головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком та прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, повідомляє прес-служба президента.

У цьому контексті Ющенко нагадав про домовленості у цій сфері, досягнуті між президентами України та Росії.

Говорячи про необхідність збалансувати в 2008 році фінансові потоки НАК "Нафтогаз України", президент наголосив на необхідності затвердження урядом бездефіцитного фінансового плану НАК "Нафтогаз України", як того вимагає відповідне рішення РНБОУ.

Реклама:

Президент також підкреслив, що влада сьогодні має сформувати своє бачення щодо оптимізації Бюджету-2008, зважаючи, зокрема, на вже підведені підсумки 2007 року.

"Консультації щодо внесення змін та доповнень до Основного фінансового документа України, безперечно, мають бути продовжені", - наголосив він.

Президент наголосив, що макроекономічна конструкція 2008 року в цілому повинна забезпечити високі темпи економічного зростання як держави в цілому, так і окремих галузей. Наразі, констатував він, макроекономічна культура України "потребує суттєвого доопрацювання".

Основними ризиками в цьому контексті він назвав динаміку до зниження ВВП, що спостерігається протягом останніх 13-ти місяців; ріст споживчих цін, інфляцію. "Очевидно, завдання 2008 року - як підвищити динаміку ВВП. Нам треба детально з'ясувати всі фактори, які сьогодні мінімізують цей показник", - наголосив Ющенко.

Говорячи про ріст споживчих цін, президент констатував: у 2007 році уряд не впорався з цим питанням. "Загрози в 2008 році залишаються надзвичайно високими", - зазначив він. - "... Я просто застерігаю всіх, у тому числі уряд: цінова позиція - це наріжний камінь всієї економічної соціальної політики".

Президент також наголосив, що в 2008 році має бути утриманий передбачений в бюджеті показник інфляції на рівні 9,6%. "Це критичний показник. Треба зробити все, щоб його утримати", - сказав Ющенко.

Він окремо наголосив на необхідності відшкодування ПДВ. "Борги 2007 року повинні бути покриті у найближчі 3-4 місяці", - зазначив він, додавши, що для цього "є всі підстави".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: