Держкомпідприємництва критикує політику Тимошенко

Понеділок, 24 березня 2008, 14:46

Державний комітет із регуляторної політики й підприємництва критикує політику Кабінету Міністрів у сфері податкового регулювання.

Про це в інтерв'ю виданню "Контракти" повідомив голова комітету Костянтин Ващенко.

"На жаль, незалежно від складу уряду триває практика внесення змін до податкового законодавства через закон про Держбюджет. І це при тому, що за законодавством прийняття податкових новацій можливе лише за півроку до набуття ними чинності. Більшість запропонованих урядом нововведень - не на користь бізнесу", - зазначив Ващенко.

З його слів, наприклад, необґрунтовано на 14% підвищено збори за використання поверхневих вод при виробництві напоїв.

Реклама:

Окрім того, зі вступом України в СОТ і зменшенням мита імпортери дістають кращі конкурентні умови, ніж українські виробники.

Ващенко зазначає, що, відповідно до Закону "Про основи державної регуляторної політики", при підготовці нових регуляторних актів має бути врахована думка підприємців і галузевих асоціацій, але цього зроблено не було.

У тому числі Ващенко розкритикував норму в Держбюджеті-2008, відповідно до якої платники податків, зареєстровані менше ніж 12 місяців тому, при придбанні обладнання, основних фондів мають право на відшкодування ПДВ тільки за рішенням уряду.

"Уявляю, скільки зусиль потрібно прикласти власникові невеликої фірми, щоб дістати урядове "добро". Зрозуміло, що першим його здобудуть великі підприємства, які знають, як зробити відповідні дозволи в Мінекономіки, Мінфіні, Мін'юсті й т. д.", - вважає голова комітету.

З його слів, такі методи боротьби з фіктивними відшкодуваннями ПДВ принесуть більше шкоди, ніж користі, й тому комітет наполягатиме на скасуванні цієї суперечливої норми.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко розкритикувала роботу Державної податкової адміністрації в січні-лютому.

У свою чергу, міністр фінансів Віктор Пинзеник обвинуватив Податкову в затягуванні строків відшкодування ПДВ.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!