Банкіри не вірять НБУ і допускають зміцнення курсу гривні

Четвер, 20 березня 2008, 14:55

Банкіри допускають зміцнення Національним банком курсу гривні в нинішньому році.

"Поки НБУ говорить, що не хоче цього робити, але я цим заявам не дуже вірю. Неминуче відбудеться", - сказав начальник відділу випуску фінансових інструментів "Укрсоцбанку" Ерік Найман.

На думку банкіра, таке зміцнення може відбутися до рівня 4,95 UAH/USD.

Найман зазначив, що останнім часом спостерігається зниження курсу долара на готівковому валютному ринку, що також свідчить про наявність передумов для зміцнення гривні.

Реклама:

"Зараз не вистачає гривні, і в зв'язку з цим може скластися ситуація, коли банки почнуть вивішувати таблички "Гривні немає". Власники доларів у паніці здаватимуть їх за все нижчим курсом", - сказав він.

Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук зазначив, що ситуація на готівковому валютному ринку характеризується тенденціями до зміцнення гривні.

"Аналіз того, як реагує ринок, вказує на те, що гривня буде зміцнюватися, а долар падатиме", - сказав він.

Гриджук зазначив, що прийняття остаточних рішень із питань курсоутворення є компетенцією Національного банку.

"Якщо у світі відбувається падіння долара, а в нас ніяк не реагують - це теж не правильно. Повинні бути якісь зміни. Але наскільки - це рішення Національного банку", - сказав він.

На думку голови правління "Банку НРБ" Владислава Кравця, істотне зміцнення курсу гривні було б невигідним для вітчизняних експортерів і призвело б до подальшого погіршення динаміки сальдо зовнішньої торгівлі.

"Ми й так у досить поганій торговельній ситуації, завозимо більше, ніж вивозимо. У разі ревальвації експортери виявляться  в  ще невигідніших умовах. Тут досить складна ситуація. Потрібен непростий аналіз. Це будуть непрості кроки для Нацбанку. Чи буде він це робити - складно сказати", - зазначив Кравець.

18 березня виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Киреєв заявив, що ревальвація гривні є недоцільною.

Як відомо, 21 квітня 2005 року Національний банк зміцнив офіційний курс гривні відразу на 14 копійок, до 5,0500 UAH/USD, і відтоді зберігає його на такому рівні.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: