"Нафтогаз" зміг забезпечити Україну газом і прибрати "Укргазенерго" - Тимошенко

П'ятниця, 14 березня 2008, 10:46
Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що "Нафтогаз" зміг забезпечити баланс газу на 2008 рік.

"Я тримаю в руках угоду про розвиток відносин у газовій сфері, підписану Олегом Дубиною після достатньо складних переговорів 12 березня", - повідомила Тимошенко на брифінгу в Кабміні.

"Тут є кілька суттєвих речей - Україна повністю забезпечила баланс газу на 2008 рік", - сказала вона.

Тимошенко повідомила, що баланс містить 5,2 мільярда кубометрів, спожитих у січні-лютому, та 49,8 мільярда кубометрів, які будуть отримані з першого березня і до кінця року.

"Весь газ без винятку прийде в Україну за ціною 179,5 долара. Це дуже суттєво. Я хотіла би поставити жирну крапку на тому, що якийсь газ зайде за ціною понад 300 доларів", - сказала прем'єр.

Реклама:

Тимошенко додала, що "певний обсяг газу не прийшов в Україну із середньоазійського регіону, оскільки там була дуже холодна погода".

"Цей газ, який ми взяли в Росії в борг і який будемо повертати влітку, коли відбуватиметься закачка середньоазійського газу", - пояснила вона.

"Безумовною перемогою уряду і "Нафтогазу" є те, що в угоді відсутнє "Укргаз-Енерго". Цей посередник прибраний раз і назавжди", - запевнила Тимошенко.

Вона нагадала, що раніше "майже весь імпортований газ "Укргаз-Енерго" без "Нафтогазу" постачало в Україну споживачам. Після цієї угоди "Нафтогаз" буде єдиною компанією, яка отримуватиме імпортований газ на кордоні України та Росії. "Нафтогаз" розмитнюватиме весь газ на свою структуру і, за винятком 7,5 мільярда кубометрів, "Нафтогаз" реалізовуватиме газ на внутрішньому ринку", - сказала Тимошенко.

За словами прем'єра, 7,5 мільярда реалізовуватимуть структури "Газпрому" - це 10% від внутрішнього ринку, тоді як "Укргаз-Енерго" постачало весь газ на внутрішні ринок.

"Ситуація не просто поліпшилася, вона стала абсолютно іншої якості", - сказала Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!