"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Балога розповів, що виплати підштовхнули інфляцію

П'ятниця, 8 лютого 2008, 15:18
Президент Віктор Ющенко розцінює високий темп інфляції та зростання внаслідок цього цін як серйозний виклик Кабінету Міністрів, який повинен негайно розробити та провести комплекс дієвих антиінфляційних заходів.

Про це заявив керівник Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

"Показник інфляції за січень викликає цілком обґрунтовану тривогу. Слід розуміти, що інфляційний стрибок автоматично збільшує цифри цінників на продукти харчування, товари першої необхідності", - зазначив Балога.

"Зростання цін боляче зачіпає більшість населення країни, особливо дошкуляє малозабезпеченим категоріям. По суті, всі громадяни сплачують прихований інфляційний податок", - продовжив керівник Секретаріату.

"Його наслідками, зокрема, є ажіотажний попит, падіння темпів збільшення реальних доходів людей і їхнє небажання заощаджувати гроші, доларизація, здорожчання кредитів. Такі тенденції вимагають швидкого і ефективного реагування", - наголосив він.

Реклама:

За висновком Балоги, виплати компенсацій знецінених вкладів у радянському Ощадбанку стали додатковим інфляційним чинником, оскільки уряд не запропонував економічно вигідних умов, за яких люди залишали б одержані гроші в банку, а не пускали в обіг.

Не підтвердилися розрахунки Кабміну про незначний інфляційний вплив готівки, отриманої на руки. "Є підстави для припущень про те, що інфляція перейде на галоп", - зауважив Балога.

Він нагадав про неодноразові вимоги президента до Кабінету Міністрів провести протиінфляційну терапію.

Оскільки уряд поки не вжив якихось відчутних заходів для подолання інфляційних явищ, президент наполягає на невідкладному реагуванні на наявні ризики.

Зокрема, необхідно визначити реальний показник прогнозованої інфляції, оскільки занижені оцінки лише посилюють негативні очікування.

Потрібно розробити механізм перенаправлення коштів населення зі споживчого ринку в інші сфери. Слід запобігти невиправданому підвищенню тарифів (на послуги ЖКГ, транспорту тощо) суб'єктами господарювання на місцях.

Президент категорично проти подальшого збільшення дефіциту бюджету у разі одержання понадпланових коштів від приватизації.

"Перед урядом постало серйозне випробування. Глава держави готовий всіляко сприяти ініціативам Кабінету Міністрів щодо приборкання інфляції. Важливо, щоб ці ініціативи не запізнилися", - резюмував Балога.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!