Ющенко критикує земельну політику влади Криму

Четвер, 7 лютого 2008, 11:14

Президент Віктор Ющенко критикує земельну політику керівництва Криму.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

Відповідно до повідомлення, в середу Ющенко провів зустріч із керівництвом Криму.

Президент дав критичну оцінку владі Криму і вказав на низку невідкладних проблем півострова.

Реклама:

Зокрема, Ющенко вказав на негативні тенденції прийняття рішень місцевими радами з земельних питань, в основі яких лежить не державний інтерес, а приватна комерційна мотивація.

Також президент розкритикував керівництво Криму за перегляд із боку місцевих рад євроатлантичного вектора зовнішньої політики й нинішнього мовного законодавства, що порушує норми Конституції.

При цьому Ющенко вказав на штучний характер політичних питань, які час від часу актуалізуються в Криму, і висловив стурбованість проведенням громадянських акцій антиукраїнського й антидержавного характеру.

"Мене тривожать теми, які час від часу виникають із питань, які, по суті, розпалюють міжнаціональну, міжетнічну ворожнечу. Хотілося би, щоб кримська влада почала діяти продумано, відповідально й ефективно", - передає прес-служба слова президента.

Також Ющенко зазначив, що передбачених Конституцією й законодавством повноважень досить для того, аби зусиллями місцевої влади ефективно вирішувати проблеми Криму.

Він закликав учасників зустрічі до адекватного розуміння щоденних проблем жителів регіону.

При цьому президент звернув увагу керівників півострова на ряд конкретних прорахунків і недоліків у їхній роботі.

Зокрема, він зазначив, що не вирішено питання фінансового забезпечення поетапної інвентаризації земель у приморських зонах, у першу чергу на Південному узбережжі Криму, не завершено інвентаризацію земельних ділянок, наданих депортованим громадянам і їхнім нащадкам, які повернулися для постійного проживання в Україну.

Також Ющенко вказав, що проблемою залишається відсутність Єдиного державного кадастру кримської землі, через що не визначені вартість землі, її природничо-історичні й економічні описи, межі населених пунктів, відсутній облік земель.

Окрім цього, президент розкритикував відсутність установлення меж 51 населеного пункту, зокрема 11 курортів: Ялти, Алупки, Старого Криму, Феодосії, Фороса.

Президент закликав місцеву владу посилити увагу до проблем депортованих.

На думку Ющенка, в першу чергу необхідно невідкладно забезпечити проведення перевірки цільового й ефективного використання коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів, коштів міжнародних організацій та іноземних держав й інших коштів, які виділяються для облаштування депортованих і задоволення потреб національних меншин.

Окрему увагу Ющенко звернув на необхідність забезпечення релігійних потреб кримських татар.

"Не бачу законних підстав, щоб не дозволяти будівництво релігійних споруд кримських татар. Сподіваюсь, що більше не буду одержувати звернення щодо будівництва Соборної мечеті в Сімферополі. Це питання має бути вирішене на рівні міської влади, а не виноситися на рівень президента", - сказав Ющенко.

Президент повідомив, що Секретаріат президента буде продовжувати постійний моніторинг нормативно-правових актів, які приймаються Верховною Радою Криму й видаються Радою міністрів Криму, а в разі прийняття таких актів, які суперечать Конституції й законам, реагувати на такі випадки.

У зустрічі взяли участь голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко, голова Ради міністрів Віктор Плакіда й новопризначений постійний представник президента в Криму Леонід Жунько.

Як відомо, Яценюк закликає владу Криму створити чіткі інвестиційні пропозиції на землях рекреаційного значення для залучення представників іноземного курортного бізнесу.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: