"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко планує забрати "Дніпроенерго" у Ахметова

Вівторок, 5 лютого 2008, 10:38

Уряд Юлії Тимошенко готується забрати контроль над "Дніпренерго" у Рината Ахметова і повернути компанію в держвласність.

Про це пише газета "Дєло".

На найближчому засіданні Кабінету Міністрів може бути скасоване розпорядження, яким уряд Віктора Януковича дозволив компанії "ДТЕК" Ахметова взяти під свій контроль "Дніпренерго".

Тоді представнику держави - НАК "Енергетична компанія України" - Кабмін дозволив голосувати на зборах акціонерів енергокомпанії за затвердження додаткової емісії акцій.

Реклама:

Як повідомив радник Тимошенко з енергетичних питань, депутат БЮТ Олександр Гудима, скасування цього розпорядження - питання вирішене. "Баритися в цьому питанні не можна, тут іде змагання часу і грошей", - вважає він.

"Такі рішення будуть ухвалюватися відразу ж після призначення нового голови Фонду держмайна. Адже компанія "Дніпренерго" до проведення додемісії перебувала в стадії банкрутства, і тому при поверненні її в держвласність Кабміну необхідно узгоджувати дії з ФДМ", - пояснює Гудима.

У ФДМ до призначення нового керівництва коментувати ситуацію відмовляються.

Рішучість Тимошенко повернути державі "Дніпренерго" підтвердив і депутат від БЮТ Валерій Писаренко.

"Збирається інформація, визначаються органи, які будуть оскаржувати ті чи ті порушення. У тому числі нам необхідний контроль над ФДМ, окрім того, ми шукаємо більш тісної взаємодії з Генеральною прокуратурою", - підкреслив він.

Директор Інституту приватизації Олександр Рябченко сумнівається, що такі дії уряду спричинять повернення акцій "Дніпренерго" у держвласність.

"Саме по собі скасування розпорядження Кабміну по додемісії "Дніпренерго" не несе правових наслідків. Тому це рішення - або демонстрація позиції, або підготовка до подальших позовів", - каже Рябченко.

За його словами, незаконність додемісії може визнати тільки суд. "Якщо її проводили грамотно, то скасувати її в судовому порядку буде дуже складно", - вважає експерт.

"У Юлії Тимошенко є рішучість повернути це підприємство державі, і ця постанова однозначна буде скасована. Але чи призведе це до швидких рішень судових інстанцій, я не можу сказати. Тут є проблеми", - каже й Гудима.

На можливість повернення "Дніпренерго" у держвласність великий вплив мають і політичні домовленості.

"Зважаючи, що Ринат Ахметов зараз у гарних відносинах із президентом і главою Секретаріату Віктором Балогою, президентська команда нехай непублічно, але не буде підтримувати цей крок. А Юлія Тимошенко без Віктора Ющенка все одно нічого не зможе зробити", - каже високопоставлене джерело "Дєла" у Кабміні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!