"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Італійці, які не захотіли купити банк Пінчука, хочуть придбати банк Черновецького

Понеділок, 4 лютого 2008, 14:46

Італійський банк Intesa Sanpaolo придбає український АКБ "Правекс", ідеться в опублікованій в понеділок заяві Intesa Sanpaolo.

За умовами операції, які були узгоджені керівництвом Intesa і контролюючими акціонерами українського банку, Intesa придбає 100% АКБ "Правекс" за 504 млн євро (750 млн дол.). Завершення операції намічене на найближчі місяці й залежатиме від  схвалення з боку українських та італійських регуляторів.

Нагадаємо, чистий прибуток Intesa Sanpaolo за 9 місяців 2007 р. виріс на 79,9% і становив 6,86 млрд євро до 3,8 млрд євро роком раніше. Компанія пояснює зростання фінансових показників синергією, що триває, від злиття Banca Intesa і Sanpaolo IMI.

Intesa Sanpaolo є універсальним комерційним банком Італії, що обслуговує понад 12 млн клієнтів. Банк Intesa Sanpaolo S.p.A. утворений в січні 2007 р. у результаті злиття Banca Intesa S.p.A. і Sanpaolo IMI S.p.A. За розміром активів (546,5 млрд євро) Intesa Sanpaolo S.p.A. наразі посідає друге місце в країні.

Реклама:

"Правекс-банк" створений в 1992 р. У структурі налічується понад 550 підрозділів, 2700 точок споживчого кредитування. З листопада 1999 р. банк є членом міжнародної платіжної системи Mastercard Incorporated, а з червня 2001 р. - Visa International, з грудня 2000 р. - прямим агентом компанії American Express. Активи банку станом на 30 червня 2007 р. оцінювалися в 1 млрд дол., а чистий прибуток - у 7,5 млн дол.

Головою наглядової ради "Правекс-банку" є син київського мера Леоніда Черновецького - Степан Черновецький. Необхідно відзначити, що в жовтні минулого року в ЗМІ з'явилася інформація про продаж "Правекс-банку". З-поміж найбільш вірогідних покупців, зокрема, називався американський GE Money. Проте Степан Черновецький тоді категорично спростував повідомлення про можливий продаж фінансової установи.

Як відомо, за офіційними даними НБУ, мер Києва Леонід Черновецький прямо володіє 29,07% акцій "Правекс-банку", опосередковано - 46,08%

Нагадаємо, в лютому 2006 року Banca Intesa підписав договір про купівлю 85,42% акцій "Укрсоцбанку" за $1,16 млрд. А в вересні 2006 р. Banca Intesa заявив про те, що угода передбачає придбання 88,55% акцій "Укрсоцбанку" з наданням іншим акціонерам опціону на продаж акцій із метою контролю над 100% його акціонерного капіталу. При цьому вартість 100%-ого пакету акцій "Укрсоцбанку" тоді була оцінена в $1,4 млрд.

Однак у квітні 2007 року Intesa повідомив про втрату права на придбання "Укрсоцбанку". Строк угоди минув, а акції так і не були викуплені, хоча українська влада угоду схвалила. Від коментарів у банках відмовилися. "Угоду заблокували акціонери банку Sanpaolo, що стали міноритаріями об'єднаного Intesa Sanpaolo і які вважали ціну завищеною", - розповідав один із партнерів "Укрсоцбанку".

"Економічна правда" за матеріалами Інтерфакс-Україна, "Банк Лента"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!