Частка іноземного капіталу в банківській системі сягнула 35% і може дійти до 100%

Понеділок, 4 лютого 2008, 14:55

У п'ятницю Національний банк повідомив, що частка іноземного капіталу склала третину сукупного статутного капіталу банків України, збільшившись із 31,5% за підсумками листопада до 35% за підсумками грудня 2007 року.

Експерти говорять, що вже в I кварталі 2008 року з урахуванням завершення угод з купівлі "Укрсоцбанку" та банку "Форум", а також масштабних додаткових емісій частка іноземного капіталу виросте до 50%, пише газета "Комерсант-Україна".

На початку 2007 року частка іноземного капіталу в українській банківській системі становила 27,6%. За рік вона збільшилася більш ніж на 7%.

Збільшення присутності нерезидентів відбувалося одночасно з ростом капіталізації банківської системи. За минулий рік зареєстрований статутний капітал банків виріс на 63% - з 26,266 млрд грн до 42,873 млрд грн, тільки за грудень - на 4%, або 1,653 млрд грн.

Реклама:

При цьому кількість банків з 100-відсотковим іноземним капіталом за 2007 рік збільшилася незначно - з 13 до 17, у той час як банків з іноземним капіталом - з 35 до 47 (усього в країні 175 банків).

Нагадаємо, торік завершилися угоди з купівлі таких великих банків, як "ТАС-Комерцбанк", "ТАС-Інвестбанк" і "НРБ".

"Через кризу інвестори стали обережніше вкладати гроші в країни, що розвиваються, а вкладення в Україну - це ризикові операції. Тому частка іноземного капіталу досягне 50% через три-чотири роки", - вважає радник голови правління "ТАС-Бізнесбанку" Андрій Каминський.

"Частка іноземного капіталу вже реально складає 40% з урахуванням нерезидентів, що негласно володіють українськими банками. Зараз кілька іноземних інвесторів зареєструють і збільшать капітал - "Сбєрбанк" (володіє банком НРБ - ред.), Commerzbank (купує банк "Форум" - ред.), UniCredit Bank (завершив у січні покупку "Укрсоцбанку" -ред.). І в I кварталі 2008 року частка іноземців складе 50%", - говорить голова правління банку "НРБ" Владислав Кравець.

Банкіри думають, що приплив іноземних інвестицій продовжиться, не виключаючи, що частка може наблизитися до 100%, як у деяких країнах Центральної Європи.

"Ми однаково не зможемо протистояти глобалізації, інакше просто станемо державою-ізгоєм. Ми розвиваємося за прикладом Угорщини, Чехії, Польщі, де зараз майже всі банки з іноземним капіталом, - упевнений Владислав Кравець. - Якщо відносно іноземних гравців буде діяти тверда нормативна база, то ніяких ризиків для української економіки не буде".
На думку аналітика ІК Dragon Capital Олега Проніна, масовий прихід іноземних акціонерів поліпшує стандарти ведення бізнесу в Україні.

"Іноземці приходять робити традиційний банківський бізнес, і Україна від цього тільки виграє. Вони приносять європейські стандарти: кращий ризик-менеджмент, краща організація бізнесу, якісніші й технологічніші продукти, більш прозоре ціноутворення", - вважає він.

Однак із приходом іноземних гравців зароблений банками прибуток буде активніше виводитися за кордон.

"Україна є заручницею тенденцій західних інвесторів, які можуть реінвестувати коштів або виводити їх із країни. В основному всі виводять гроші, тому ми, беручи кредити, працюємо на добробут іноземних акціонерів", - говорить Андрій Каминський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: