Тимошенко запропонувала Росії вільну торгівлю за правилами СОТ

П'ятниця, 22 лютого 2008, 12:48

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступає за те, щоб Україна і Росія сформували зону вільної торгівлі за правилами Світової організації торгівлі.

Як повідомила Тимошенко на засіданні уряду в п'ятницю, вона пропонує це зробити ще до вступу Росії до СОТ.

"Зрозуміло, що Україна стала членом СОТ, але в процесі переговорів ми запропонували Росії почати будувати між нашими країнами в торгівельних стосунках ті умови, які діють в СОТ", - сказала прем'єр.

Тимошенко виступила за те, щоб Україна та Росія "використовували практично всі порядки, нормативи і регламенти СОТ".

Реклама:

"Крім того, потрібно ретельно працювати над тим, щоб зона вільної торгівлі між Україною та Росією запрацювала без вилучень і обмежень", - додала вона.

Тимошенко повідомила, що під час поїздки до Москви побачила нереалізований потенціал співпраці двох країн.

"Ми вивчили всі документи, проревізували всі наші домовленості і прийшли до висновку, що колосальний потенціал співпраці між Україною та Росією багато років не використовувався, не давав синергії, а практично сходив нанівець, і кожен рік можна було констатувати стагнацію нашої співпраці", - сказала вона.

Тимошенко пояснила, що має на увазі міждержавні програми, а не стосунки між бізнес-структурами.

Крім того, вона повідомила, що запропонувала напрацювати один конкретний проект у кожній сфері відносин.

"Наприклад, літакобудування - у нас є спільна кооперація, є інтелектуальна власність, яка може забезпечити серйозні прориви на світові ринки", - сказала прем'єр.

"Значить, ми ставимо одну мету - створити спільний проект і опанувати ринки літаками, які сьогодні в світі є конкурентоспроможними", - пояснила вона.

Інший приклад, який навела прем'єр, - це створити один проект в космічній галузі.

Тимошенко доручила урядовцям "в комунікації з аналогічними міністерствами Росії відпрацювати цей один напрямок, одну мету, яка є значимою, яка може бути відчутна економіками обох країн".

Прем'єр повідомила, що у квітні Україна запрошує делегацію Росії для третього засідання економічного комітету за участі глави уряду Росії.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!