У минулому році Афганістан поставив опіуму майже на мільярд доларів

Четвер, 21 лютого 2008, 14:06

Доходи від виробництва опіуму в Афганістані становили в 2007 році близько мільярда доларів, що стало рекордним показником для цієї країни. Такі оцінки поширив Міжнародний валютний фонд.

За його повідомленням, обсяг виробництва опіуму в Афганістані збільшилися з 2001 року майже в 50 разів.

Відповідно до статистики, кількість наркотичного зілля, виготовленого в Афганістані торік, сягнуло 8,2 тисяч тонн. У 2001 році був зафіксований показник: 185 тонн.

Після падіння режиму талібів Афганістан вийшов на перше місце у світі за виробництвом наркотиків опійної групи, на цю країну тепер припадає 97% усього виробленого у світі опіуму - порівняно з 52% в 1995 році, коли міжнародне співтовариство після скинення руху Талібан докладало зусиль для знищення макових посівів.

Реклама:

На півночі й у центрі країни виробляється лише 20% афганського опіумного маку, а інша частка - у південних провінціях на кордоні з Пакистаном - зоні дій військ НАТО проти талібів і наркодилерів.

50% посівів опійного маку перебуває в провінції Гельменд, де площа насаджень становила 103 тисячі га й куди торік був спрямований основний контингент британських військ. За повідомленням ООН, близько 90% наркотиків, які потрапили у Європу, мають афганське походження.

Наприкінці серпня 2007 року Комітет ООН із наркотиків UNODC опублікував свою щорічну доповідь про виробництво опіумного маку в Афганістані, у якому стверджується:

"Ще жодна країна у світі, крім Китаю середини XІ століття, не виробляла стільки наркотиків, скільки сучасний Афганістан".

У той же час, у лютому 2007 року активісти афганського руху Талібан заявили, що будуть захищати посіви опійного маку в південній провінції Гільменд, у якій почнеться операція зі знищення плантацій цієї рослини.

NEWSru.com

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!