Мінекології - проти сховища в Чорнобилі

Четвер, 21 лютого 2008, 12:42

Міністерство охорони довкілля України в результаті проведеної державної експертизи дало негативну оцінку можливості спорудження в Чорнобильській зоні централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Як повідомляє "Бі-Бі-Сі", українські екологи заявляють, зокрема, про відсутність дієвих гарантій радіаційної безпеки, загрозу транспортування щороку територією України сотень тисяч тонн такого палива до єдиного центру в Чорнобильській зоні.

Тим часом "Енергоатом" відкидає можливість таких загроз, хоча і згоджується доопрацювати проект спорудження сховища.

На тлі попередніх заяв президента Віктора Ющенка про перспективу перетворення чорнобильської зони на привабливий край, екологи твердять, що саме спорудження централізованого сховища ядерних відходів у зоні відчуження, куди звозитимуться вони зі всієї України, не дасть можливості здійснити такий проект.

Реклама:

Міністерство з питань охорони довкілля також вказує, що новий об'єкт не забезпечуватиме режиму радіаційної безпеки. До того ж, відомство закидає, що знесення багатьох гектарів соснових насаджень не сприятиме поліпшенню радіоекологічного стану в зоні відчуження.

Координатор із питань енергетики Національного екологічного центру України Дмитро Хмара сказав "Бі-Бі-Сі", що альтернативою є створення сховищ біля кожної окремо атомної станції в Україні. Це, на думку експерта, буде всього на 20% дорожче, ніж спорудження централізованого об'єкта.

"Загроза полягає в тому, що відпрацьоване паливо у великих кількостях - багато тисяч тонн - буде возитися Україною до Чорнобильської зони, і не відомо, що потім з ним робити. Зона не тільки ніколи не відродиться, а ще й більше розростеться", - твердить він.

Централізоване сховище може бути небезпечним і для сусідніх країн, зокрема Білорусі, передає "Бі-Бі-Сі". В Енергоатомі ж відкидають можливість виникнення непорозумінь із Росією і Білоруссю, стверджуючи, що ці країни не проти здійснення такого проекту, і радіаційний фон від такого сховища не розповсюджуватиметься більше, ніж на 1 кілометр.

Представники "Енергоатома" заперечують існування загроз при спорудженні централізованого об'єкта в Чорнобильській зоні, кажучи саме про небезпеку зведення сховищ окремо біля кожної АЕС. Адже в такому разі вони нібито будуть недалеко від міст із великим населенням.

Щодо перевезень територією України, то тут експерти "Енергоатома" посилаються на необхідність розробки програми заходів безпеки.

Експерти нагадують, що угоду стосовно спорудження Сховища відпрацьованого ядерного палива Київ уклав із американською компанією "Холтек", і вже на початку цього року планувалося розпочати таке будівництво. Проте, за останніми повідомленнями, початок зведення сховища переноситься на 2009 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!