Тимошенко: "Мною в Росії лякають навіть маленьких дітей"

Середа, 20 лютого 2008, 10:15

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що погодила в часі свій візит у Москву з візитом президента Віктора Ющенка.

"Ми погоджували в часі візити українського президента і прем'єра. У підсумку перемогла така точка зору: спочатку зустрічаються президенти, а потім уряди вирішують, як реалізовувати домовленості на практиці", - сказала вона в інтерв'ю "Вєдомостям" у своєму київському особняку, де проводила зустрічі, поки хворіла.

"З прем'єр-міністром Росії ми будемо обговорювати весь перелік двосторонніх економічних проблем, що намічені президентами як ключові", - зазначила вона.

На уточнююче питання: "Тобто політику не обговорюєте, із президентом Володимиром Путіним і його спадкоємцем Дмитром Медведєвим не зустрічаєтеся?" Тимошенко сказала: "Узгодження графіка ще продовжується".

Реклама:

При цьому на питання про те, чи не лякає її перспектива, що незабаром Путін може стати її колегою, очоливши російський уряд, Тимошенко відповіла: "Складність наших відносин із Володимиром Володимировичем сильно перебільшена... Я сподіваюся на принципово нову якість побудови наших відносин із російським керівництвом і з Володимиром Путіним - і у статусі президента, і в статусі прем'єра".

"Багато років проблема російсько-українських відносин генерувалася в тому числі високим українським керівництвом, яке вибудовувало стосунки, орієнтуючись не на національні інтереси двох країн, а на політичну і бізнес-кон'юнктуру... Лобіюючи свої особисті інтереси, вони були брехливі і непослідовні як щодо своєї країни, так і щодо Росії. Я дуже хотіла би виправити ці помилки. І я їх виправлю", - запевнила Тимошенко.

Коментуючи реакцію Росії на намір України приєднається до плану дій зі вступу в НАТО, Тимошенко сказала: "Це мені нагадує питання дитині, чиї батьки розлучаються: а ти кого більше любиш - тата чи маму? Україна перебуває в складній геополітичній обстановці...Я не хочу і не допущу, щоб з Україною розмовляли в такий спосіб: або - або".

"Ми будемо вибудовувати дружні відносини з Росією... Водночас я хочу, щоб Україну сприймали як європейську країну. Україна повинна побудувати зону вільної торгівлі з Євросоюзом і стати невід'ємною частиною європейської родини. Але ми повинні гармонізувати обидва підходи. Ніхто не може мати права вето на демократичний і суверенний вибір України", - підкреслила вона.

Тимошенко також запевнила: "Поки я очолюю уряд, Україна не буде створювати перешкоди для Росії зі вступу до СОТ, ми будемо тільки сприяти".

"Я знаю, що мною в Росії лякають навіть маленьких дітей. Пропаганда довгий час працювала на створення такого образу. Це наслідок внутрішньополітичної боротьби в Україні. Я це помилкове сприйняття, безумовно, зміню", - підкреслила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: