Прокурорів усунуть від самого ведення слідства?

Понеділок, 18 лютого 2008, 13:38

Проект концепції реформування кримінальної юстиції, ухвалений за основу РНБО у п'ятницю, має бути допрацьований протягом місяця з урахуванням зауважень членів Радбезу.

Як розповіли учасники засідання "Комерсант-Україна", повторно на розгляд РНБО проект концепції реформування кримінальної юстиції вноситися не буде.

За словами міністра юстиції Миколи Онищука, "положення, що будуть допрацьовуватися, стосуються в основному редакційних допрацювань і уточнень".

Після внесення виправлень проект буде передано президенту. "Президент чітко дав зрозуміти, що він підтримує концепцію. Переконаний, через місяць буде відповідний указ", - заявило джерело видання в РНБО.

Реклама:

"Комерсант" ознайомився з проектом концепції, ухваленим Радбезом за основу. У ньому пропонується провести низку радикальних реформ, зокрема ввести нову процедуру досудового розслідування.

Передбачається, що розслідування буде полягати тільки в зборі і фіксації даних, що стосуються здійснення злочину. "Визнання зібраних даних доказами в справі повинно здійснюватися винятково судом", - говориться в тексті концепції.

Це буде стосуватися і свідчень, причому як свідків, так і обвинувачуваних чи потерпілих, - вони будуть вважатися доказами "тільки за умови надання відповідної інформації безпосередньо суду".

"Це зовсім нова доктрина. Вирішувати, мають дані силу доказів чи ні, буде не слідчий і не прокурор, а безпосередньо суд", - підкреслив Онищук.

Гостру дискусію на засіданні РНБО викликала пропозицію "розширити зміст прокурорського нагляду під час досудового слідства". Фактично йдеться про позбавлення співробітників прокуратури слідчої функції. Передбачається, що особистої участі в проведенні розслідування вони не братимуть - а їм буде доручено "оцінювати і направляти перебіг розслідування".

"Співробітники прокуратури повинні контролювати і мати можливість впливати на розслідування, оскільки їм потрібно підтримувати держобвинувачення в суді і розуміти, як воно формувалося", - пояснив Оніщук.

Концепцією вводиться поняття "кримінальної провини". До цієї категорії належатимуть такі правопорушення, як хуліганство і дрібні крадіжки, які зараз називаються "дрібними злочинами". Перелік цих злочинів і покарань за них передбачається об'єднати в новий, спеціально створений Кодекс провин.

Здійснення провин, відповідно до концепції, не спричиняє судимості - на покарання застосовуються штрафи і короткострокове позбавлення волі. Але під час обговорення вирішили замінити термін "кримінальна провина" на термін "підсудна провина".

Розслідування підсудних провин, злочинів невеликої й більшості злочинів середньої ваги має йти за спрощеними процедурами. "При цьому необхідно звести до мінімуму можливість застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - йдеться в концепції.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!