"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко не чіпатимуть "РосУкрЕнерго", якщо "Газпром" буде проти

Середа, 13 лютого 2008, 15:53

Ліквідація компанії "РосУкрЕнерго" як газового посередника між Україною й Росією є стратегічним питанням, яке можуть вирішити цього року.

Як передає УНІАН, про це журналістам заявив перший віце-прем`єр-міністр Олександр Турчинов.

Головним результатом переговорів, що відбулися вчора у Москві, Турчинов назвав домовленість про те, що розрахунки за газ, спожитий Україною минулого року, вестимуться за цінами 2007 року, а ціна на газ у 2008 році підтверджена у розмірі 179,5 долара.

Відповідаючи на запитання, коли можуть бути створені спільні підприємства НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" замість "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго", Турчинов сказав: "Це стратегічне питання щодо ліквідації посередників. Перший етап - ліквідація "УкрГаз-Енерго", другий етап - "РосУкрЕнерго". Це серйозний крок, і тут взаєморозуміння між Україною й Росією носить стратегічний характер, і це принципово, щоб побудувати прозорий і чесний ринок".

Реклама:

Він також повідомив, що під час переговорів російська сторона висловила зацікавленість у спільних проектах із НАК "Нафтогаз України" з експорту газу. "Вони запропонували створити схему без посередників. Це питання вимагає технічного обґрунтування і доопрацювання», - сказав Турчинов.

На запитання, чи можна сподіватися на створення СП і відхід із ринку "РосУкрЕнерго" вже в 2009 році, Турчинов відповів: "Я думаю, це може бути цього року. Без згоди російської сторони змінювати контракти неможливо. Якщо "Газпром" буде готовий переформатувати контракти, починаючи з березня, ми будемо це лише підтримувати. Коли "Газпром" скаже, що треба залишати до кінця року контракти, де фігурувала "РосУкрЕнерго", - це їхнє рішення. Для нас важлива цінова позиція. Ми її збережемо".

Турчинов також підкреслив, що для України принципова позиція полягає в тому, що ціна на газ не підвищуватиметься. "Для споживачів неважлива технологія отримання газу. Головне, щоб ціна не залежала, скажімо, від погодних умов", - заявив Турчинов.

Щодо того, наскільки актуальне на сьогодні питання перегляду тарифів на транзит газу територією України, Турчинов сказав: "Питання повинні вирішуватися в комплексі. Безумовно, питання ціни на транзит і ціни на газ не можуть розглядатися в різних площинах. Ми фіксуємо ціни на поточний рік, і я не думаю, що ми гратимемо в односторонньому порядку. Ми погоджуємо ціни і починаємо переглядати всі позиції". Він зазначив, що Україна не проти переходу на ринкову ціну на газ, проте при цьому кроки мають бути зроблені з обох боків. "Ринкові ціни на газ і на транзит - це буде правильно й чесно», - сказав він.

Щодо того, чи можна очікувати переходу на ринкову ціну на газ раніше 2011 року, Турчинов підкреслив, що це питання "не фіксувалося" на перемовинах. "Технологія переходу на ринкові ціни - це питання двосторонніх відносин, і воно не може розглядатися в односторонньому порядку: хтось в односторонньому порядку підвищує ціну на одне, хтось - на інше. Це питання переговорного процесу", - сказав Турчинов, додавши: "У нашому житті нічого не можна виключати, але, у будь-якому разі, весь цей процес повинен бути підготований, у тому числі й урядом... Це ж стосується і питань міждержавних відносин".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!