На Хрещатику зведуть 40-поверхівку

Середа, 9 січня 2008, 12:04

У центрі Києва, на Хрещатику, побудують 40-поверховий офісно-готельний комплекс із підземним паркінгом.

Проект будинку вже затверджений міською радою, хоча в ньому виявлені недоліки, пише газета "Факти і коментарі".

Новий хмарочос на місці знесеного 4 роки тому будинку № 5 на Хрещатику не порадує архітектурною красою, зазначає видання, передбачаючи, як над головною вулицею країни стирчатиме величезний "штир".

Під час обговорення проекту члени міськради виявили три основні недоліки майбутньої споруди – негарний силует, завелика висотність і відсутність вирішення транспортної проблеми на Європейській площі. Однак він був затверджений для подальшого проектування.

Реклама:

У свою чергу, автор передпроектних пропозицій Андрій Пашенько розповів, як має намір перетворити підземний простір під Європейською площею – від Майдану Незалежності до стадіону "Динамо" – де буде розташовуватися комплекс.

На чотирьох підземних рівнях планується паркінг на 2 тисячі машиномісць (два нижніх яруси - 40 тисяч кв. м) і торговельні заклади (2 верхніх яруси - теж 40 тисяч кв. м). Із паркінгу облаштують виїзди на вулиці Хрещатик і Грушевського.

Під самим будинком висотного готелю також пропонують побудувати паркінг на 700 машин.

Будівлю готелю передбачають зробити з двох блоків: горизонтальний блок, співмірний за висотою з сусідніми будинками "Укоопспілки" і готелем "Дніпро", включить у себе внутрішній пасаж із ресторанами та бутиками, а у висотному розмістяться офіси і готельні номери.

Усе разом це називатиметься "офісно-торгівельний центр European Plaza Kiev.

Видання зазначає: коли почнеться спорудження підземних і наземних об'єктів, рух транспорту на Хрещатику і Європейській площі неминуче перекриють.

У процесі проектування може дещо змінитися зовнішній вигляд "висотки", але вона не стане ні на метр нижчою, йдеться у статті.

При цьому ICTV, цитуючи видання, зазначає, що на сьогодні в Україні затверджені стандарти будівництва будинків до 30 поверхів. Для евакуації людей із вищих споруд немає спецтехніки: навіть у столиці немає спеціальних пожежних машин, здатних евакуювати людей із верхніх поверхів хмарочосів.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!