В Україні зовсім погано з молоком, прогнозується подорожчання продуктів

Четвер, 31 січня 2008, 12:42
В Україні стало зовсім погано з молоком.

У середу директор департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики Дмитро Микитюк повідомив, що в минулому році обсяг виробництва молока в Україні в порівнянні з показником попереднього року знизився на 7,8% - до 12,225 млн т.

Таке падіння обсягів виробництва відбулося вперше з 2004 року, пише газета "Комерсант-Україна".

Зниження показників призвело до різкого росту закупівельної ціни на молоко торік у середньому на 55% - до 1,66 тис. грн /т.

У результаті, за словами аналітика Galt & Taggart Securities Олександра Хорольця, ціни на молочні продукти підвищилися в середньому на 46,7%. Вартість сиру збільшилася в середньому на 39,8%, сметани - на 27%, вершкового масла - на 51%.

Реклама:

Боротися з негативною тенденцією в міністерстві запропонували за допомогою дотацій, розмір яких цього року, на думку експертів, може лише зупинити падіння виробництва.

Микитюк пояснив, що зниження обсягів виробництва молока викликне скороченням чисельності поголів'я великої рогатої худоби на 6% - до 3,14 млн голів. При цьому поголів'ї корів у сільськогосподарських підприємствах скоротилося на 11% - до 678 тис. голів, а в приватних господарствах на 5% - до 2,46 млн голів.

Причиною цього, на його думку, стало різке подорожчання зернових через торішню посуху.

"За минулий рік ціна на зерно виросла в середньому в півтора разу, на олійні культури - удвічі", - нагадує директор аналітичного центра "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.

Він відзначає, що через ріст цін на зернові й олійні культури деякі аграрії відмовилися від тваринництва, де строк повернення інвестицій становить два-три роки, і зайнялися рослинництвом, де їх можна повернути за півроку.

За словами міністра агрополітики, відомство розраховує зупинити зниження чисельності КРС у 2008 році за рахунок збільшення державної підтримки тваринництва.

"У бюджеті на 2008 рік на підтримку тваринництва виділено 1,638 млрд грн, на 7,3% більше, ніж у минулому", - говорить Микитюк.

Заявленого обсягу держдотацій вистачить лише на те, щоб зупинити темпи падіння чисельності великої рогатої худоби в 2008 році, вважає Феофілов із "Украгроконсалту": "Збільшення держпідтримки становитиме лише 7%, тоді як ціни на зернові виросли майже на 50%, а олійні - на 100%". З урахуванням подальшого росту цін на зернові й олійні культури, за оцінками експерта, закупівельна ціна на молоко до кінця 2008 року може зрости на 20%.

Якщо це відбудеться, переробники молока змушені будуть підняти ціни на свою продукцію в середньому ще на 10-15%, вважає директор із маркетингу "Юнімілку-Україна" Максим Кучко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!