Україна не має погрожувати Росії тарифами на транспортування газу - експерт

П'ятниця, 7 грудня 2007, 14:23 -

Україні необхідно припинити спекуляції щодо тарифу на транзит газу через свою територію.

Таку думку в бесіді з журналістами висловив головний редактор міжнародного журналу OilMarket Дмитро Мосієнко.

"Сьогодні ставка транзиту газу українськими магістральними газопроводами відповідає рівню країн Східної Європи, - вважає Мосієнко, - За даними Секретаріату Енергетичної хартії цього року ставка на транзит 1000 кубометрів природного газу з розрахунку на сто кілометрів становила в Словаччині – 1,59 долара, у Польщі – 1,84 долара, в Австрії – 2,3 долара. В Україні цей тариф із наступного року - 1,7 долара".

"Переговорний процес із Росією стосовно тарифів на транспортування в останні роки нагадує "циганський торг" – ви підвищуєте нам, а ми підвищуємо вам. Хоча Україна як країна, що затвердила Енергетичну хартію, повинна діяти за іншими принципами і вимагати того ж від Росії", - вважає експерт.

Реклама:

За словами Мосієнка, відповідно до європейської практики, тарифи на транзит природного газу формуються, виходячи з таких складових:

1) Повернення капітальних інвестицій на спорудження газопроводів (амортизаційні відрахування);

2) Експлуатаційні й поточні витрати, необхідні для роботи системи;

3) Норма прибутку, яка становить близько 10-15 %.

Щорічно ці показники можуть збільшуватися у зв'язку з ростом заробітної плати і переглядом цін на промислові товари.

"У структурі тарифу основну частину становлять саме амортизаційні відрахування, тобто повернення раніше вкладених коштів. Тому, наприклад, ставка із транзиту природного газу польською ділянкою трубопроводу "Ямал-Європа" в 2004 році становила 2,74 долара за тисячу кубометрів, у нинішньому році становитиме 1,84 долара, а до 2016 року - всього 1 долар", - відзначив Мосієнко.

"Українські політики, що апелюють до європейської практики, не знають або роблять вигляд, що не знають, як там вибудувана транзитна політика. Відповідно до Енергетичної хартії, яку ми ратифікували, заборонено прив'язувати контракти у сфері поставок до транзиту".

За словами експерта, спекуляції на необхідності перегляду тарифів у кілька разів не приведуть ні до чого, крім погіршення іміджу України як транзитної країни.

"Для ЄС наші розмови про необхідність підвищення ставки на транзит "у помсту" Росії – просто черговий сигнал до пошуку обхідних шляхів транзиту", - підкреслює Дмитро Мосієнко.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: