"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шахти, де нема безпечних умов хочуть закривати

Середа, 5 грудня 2007, 15:36

Державний комітет із промислової безпеки, охорони праці й гірського нагляду виступає за закриття шахт при недотриманні на них безпечних умов праці.

Про це заявив Голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак під час наради з технічними директорами й головними інженерами вугільних підприємств Міністерства вугільної промисловості.

"Сьогодні вугільна промисловість дійшла до певного Рубікону. Питання стоїть ребром: або закривати шахти, або створювати там безпечні умови праці", - сказав він.

Сторчак вважає, що стан безпеки на шахтах на 100% залежить від керівництва цих шахт.

Реклама:

Він також попросив технічних директорів і головних інженерів повідомляти державним інспекторам про факти, коли власник підприємства змушує шахтарів працювати не звертаючи уваги на загазованість, порушення режиму провітрювання або інших вимог безпеки.

Зі слів Сторчака, витрачати на безпеку треба стільки, скільки необхідно для створення безпечних умов роботи на підприємстві.

Глава Комітету також повідомив, що Держгірпромнагляд підготував пропозиції керівництву країни щодо поліпшення рівня промислової безпеки.

Мова йде про впровадження механізму економічної зацікавленості власника підприємства в створенні безпечних умов роботи, зокрема відшкодування власником всіх видатків, які витрачає держава на ліквідацію аварій.

Також пропонується встановити диференційовані тарифи відрахувань до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворюваннях, тарифи, які б залежали від рівня травматизму на підприємстві.

Як відомо, 3 грудня Держгірпромнагляд припинив ведення гірських робіт на шахті ім'я Засядька (Донецьк).

Держгірпромнагляд також заборонив спуск людей у шахту.

Була створена експертна комісія, яка повинна оцінити дії воєнізованої гірничорятувальної служби (ВГРС) під час виконання плану ліквідації аварії.

Також буде проведена експертиза проекту, відповідно до якого рятувальники виконували аварійні роботи.

Зокрема, будуть перевірені розрахунки безпеки ведення робіт.

Комісія повинна буде визначити ймовірні причини вибуху метано-повітряної суміші.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!