Ринок житлової нерухомості чекає застій

Понеділок, 3 грудня 2007, 15:25

Ринок житлової нерухомості України очікує період застою. Про це, на думку експертів, свідчить статистика зниження темпу росту цін на нерухомість, а також зниження рентабельності на ринку первинного житла.

Таку думку під час прес-конференції висловила директор консалтингової компанії "Канзас" Зоя Нестеренко, повідомляє Лігабізнесінформ.

Нестеренко відзначила, що, починаючи з II кварталу 2007 року, ріст цін на первинну і вторинну нерухомість в Україні значно знизився. Якщо в 2006 році цей показник зріс до 60%, то в 2007 становив усього 11-15%.

"Теми росту ринку нерухомості істотно знизилися. У такий спосіб ми бачимо, що випереджальний ріст цін на житло закінчився. Це нам показує і первинний, і вторинний ринок. Перелом відбувся в другому кварталі 2007 року. Ринок впав у якийсь стан стабільності і затишку. Мало того, на даразі можна навіть говорити про початок кризи", - вважає вона.

Реклама:

Нестеренко також констатувала падіння кількості угод, назвавши це явище "новою, нетиповою для ринку нерухомості ситуацією".

У найближчі 2-3 роки Нестеренко прогнозує переділ первинного ринку нерухомості України.

"Поряд із виходом на ринок великих іноземних гравців можна буде очікувати поглинання дрібних і середніх компаній більшими або переорієнтацію дрібних вітчизняних гравців на передмістя Києва і регіони", - вважає вона.

Ще одним показником загострення конкуренції на ринку нерухомості, за її словами, є бажання забудовників вигідно позиціонувати свій продукт.

"Девелопери більш уважно ставляться до маркетингової складової концепції своїх майбутніх житлових комплексів. Вони намагаються додати індивідуальності своїм об'єктам, не тільки створюючи яскраві бренди, але і глибше проробляючи параметри житла і відпрацьовуючи портрет свого покупця", - підкреслила глава компанії "Канзас".

У той же час із 19 до 23 листопада середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку в Києві виросла ще на 0,4% і досягла $2 539.

За даними аналітичного відділу групи компаній "Планета Оболонь", ціни на однокімнатні квартири залишалися практично стабільними, у той час як на трикімнатні росли швидше, ніж середні по місту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!