Прем'єр обіцяє за півроку прибрати інфляцію

Понеділок, 24 грудня 2007, 11:46

Прем'єр Юлія Тимошенко обіцяє домогтися успіхів у боротьбі з інфляцією протягом півроку й називає її причиною незабезпечену емісію.

Виступаючи в неділю в Донецьку на зустрічі з трудовим колективом шахти ім. Засядька, вона повідомила, що Національний банк останні півроку здійснював "колосальну емісію, що абсолютно не забезпечена товарами".

"Зараз ми згортаємо цю систему, але на це піде близько півроку, тому що грошей викинули величезну кількість, які нічим не забезпечені", - сказала прем'єр.

Тимошенко відзначила, що уряд уживе заходів, щоб "цю масу грошей прибрати з ринку".

Реклама:

Іншою причиною інфляції прем'єр назвала монопольну змову, що призвела до підвищення цін на деяких ринках, зокрема на ринках цукру і нафти.

Вона також повідомила, що Кабінет міністрів має намір знизити мита на імпортовану нафту з метою зниження її вартості на українському ринку.

Тимошенко відзначила, що в країні склалася ситуація, коли ціни диктують на внутрішньому ринку три структури, "а на кордоні поставлено мито, щоб нафтопродукти не надходили всередину країни". "Ми хочемо забрати це мито, щоб сюди зайшла дешева нафта і знизила ціну монополістів", - сказала вона.

Прем'єр також підкреслила, що однією з причин цін у країні є "неконтрольовані монополії, що знаходяться під дахом влади".

Вона нагадала, що під час свого першого прем'єрства хотіла виправити цю ситуацію, підкресливши, що має намір зробити це і зараз. "Я хочу не робити помилок 2005 року і підібратися до них (монополістів) ще більш плавно, але підібратися", - сказала Тимошенко.

Вона звинуватила Антимонопольний комітет у змові з монополістами і висловилася за зміну глави АМК. "У нас Антимонопольний комітет невід'ємна частина цих монополій. Він добре оплачений", - сказала Тимошенко.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!