"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Балога порадив Тимошенко шукати 120 мільярдів, а не думати про примарне

Понеділок, 24 грудня 2007, 17:28

Президент Віктор Ющенко налаштований на співпрацю з новим урядом у режимі якісного партнерства, а не конфліктів.

Про це заявив керівник Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба президента, коментуючи песимістичні прогнози співпраці президента та уряду.

"Різноманітні віщування на цей рахунок народжені на голому місці. З боку президента у співробітництво з цим складом Кабінету Міністрів ані зараз, ані в перспективі не може бути закладено жодного конфліктогенного чинника. У співпраці з урядом Глава держави не має інших мотивів, окрім тих, які випливають з національних інтересів і повноважень, закріплених у Конституції".

Балога наголосив, що президент впливав на процес створення нового Кабміну виключно в межах своїх конституційних прерогатив, а також як лідер демократичного табору, представники якого перемогли на позачергових парламентських виборах і утворили більшість у Верховній Раді шостого скликання.

Реклама:

Водночас, як зауважив Балога, така урядотворча активність Ющенка дала окремим політикам привід говорити про "президентський Кабмін" і особливу відповідальність Ющенка за його діяльність.

У цьому зв’язку керівник Секретаріату наголосив, що уряд формувала виключно коаліція демократичних сил на основі домовленостей, підписаних їхніми лідерами.

"Президент жодним чином не втручався у внутрішньокоаліційний діалог. З іншого боку, він реалізував свій конституційний обов’язок і запропонував ті кандидатури на посади міністрів оборони і закордонних справ, які вважав оптимальними", - додав він.

Окремо керівник Секретаріату висловився про пов’язування деякими політиками та ЗМІ взаємодії між Главою держави та Кабінетом Міністрів з перспективою президентських виборів.

"Це щонайменше передчасно, а щонайбільше – даремно. Президент і уряд мають повноваження, чітко зафіксовані у Конституції. Глава держави діє за логікою, яка виписана у відведених йому положеннях Основного Закону, і не має інших мотивів у своїй діяльності", - сказав він.

"Перед Кабміном стоїть сила-силенна непростих завдань, які рано чи пізно, але потрібно вирішувати. Окремі з них, наприклад, повернення вкладникам заощаджень у радянському Ощадбанку, випливають з передвиборчих обіцянок БЮТ і покладаються на економічний блок новоутвореного уряду. Погодьтеся, віднайти понад 120 мільярдів гривень – справа нелегка. Тому нині варто думати про нагальне, а не про примарне", - заявив голова Секретаріату президента.

"Президент завжди налаштований на співпрацю з будь-яким урядом в режимі якісного партнерства, в основі якого – інтереси суспільства та держави", – сказав Балога.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!