"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай розпочав створення стратегічних запасів нафти

Четвер, 20 грудня 2007, 13:42

Китай - другий після США споживач нафтопродуктів у світі, розпочав створення стратегічних запасів нафти, пише "Чайна дейлі".

Створення стратегічних запасів "допоможе скоротити вплив коливань світових цін на внутрішні ціни", "уникнути несподіваних ризиків у разі вимушеного переривання постачань нафтопродуктів", заявили газеті китайські експерти.

Для координації роботи з формування стратегічних запасів створено спеціальний центр під егідою Держкомітету КНР із розвитку і реформ. Центр відстежуватиме попит і пропозицію нафтопродуктів на внутрішньому ринку і за кордоном, розроблятиме спеціальні заходи із забезпечення енергетичної безпеки КНР.

Будівництво перших сховищ стратегічних нафтозапасів було розпочате 2004 року в містах Далянь (Dalian), Ціндао (Qingdao), Нінбо (Ningbo) і Чжоушань (Zhoushan). Сховища в Нінбо і Чжоушані почали заповнюватися з минулого року, решта дві бази почнуть працювати протягом року.

Реклама:

Наразі обсяги накопичених запасів оцінюються від 2 до 3 мільйонів тонн. У листопаді цього року з початком будівництва бази в Чунціні (Chongqing) Китай розпочав реалізацію другої фази створення стратегічних запасів нафти. Після її завершення планується довести накопичені запаси до 28 мільйонів тонн.

Водночас представники Держкомітету з реформ і розвитку визнають, що лише до 2010 року стратегічні запаси нафти становитимуть в Китаї 12 мільйонів тонн, що еквівалентно місячному імпортові нафти Китаєм. На 2020 рік цей обсяг дорівнюватиме тримісячному імпорту.

Минулого року, за даними Головного митного управління КНР, Китай імпортував 145 мільйонів тонн сирої і 36 мільйонів переробленої нафти.

Нині, повідомляють китайські ЗМІ, між центральною владою і керівництвом кількох східних провінцій ведуться переговори щодо створення додаткових стратегічних запасів переважно в найбільш розвинених східних регіонах країни. Проте китайський уряд заявляє, що не обмежує створення стратегічних нафтових запасів тільки сходом КНР.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!