У Лаврі обрушуються печери, гниють мощі, але будуються котеджі

П'ятниця, 14 грудня 2007, 18:01

Гендиректор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кроливець закликає припинити руйнування Києво-Печерської лаври.

На прес-конференції в п'ятницю він заявив, що Києво-Печерський Свято-Успенський монастир почав роботи з вбивання паль у районі Нижніх печер, усього вони мають намір забити 50 паль глибиною 11 м.

Забивання однієї з буронабивних паль уже призвело до обвалення печер на ділянці за назвою "Вулиця убитих Батиєм", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Кроливець підкреслив, що монастир веде вказані будівельні роботи без проектно-кошторисної документації й дозволу на будівельні і пальові роботи.

Реклама:

У цілому він заявив, що на сьогодні з 66 об'єктів Національного історико-культурного заповідника більше половини змінено. "Сьогодні Лавра має не такий вигляд, як 10 років тому", - відзначив Кроливець.

За його словами, з 2005-го до 2007 року Києво-Печерському монастирю уряд виділив із Держбюджету близько 25 млн грн на ведення реставраційних, аварійних і будівельних робіт. Ці кошти витрачаються непрозоро.

Зокрема, за його словами, на території Нижньої печери побудовані престижні котеджі, і він не виключає, що за бюджетні кошти.

Кроливець повідомив, що ченці розбили над ближніми печерами сад, висадивши більше 300 саджанців дерев і винограду. Для цього під кожен саджанець зняли верхній шар ґрунту розміром 1м на 1м, у яму під саджанці укладали чорнозем.

За його словами, рясний полив саду, а також порушення верхнього шару ґрунту призвели до наводнення ґрунтів, у яких розташовані Ближні печери.

У результаті в печерах мають місце перепади температури від 15 до 25 градусів за Цельсієм, що призводить до розпаду мощів. Це також призвело до збільшення кількості мікроорганізмів у ґрунті, у результаті на мощах утворився грибок.

Кроливець також додав, що дирекції заповідника за три роки з 2005-го до 2007 року було виділено усього 3 млн грн на будівельні і реставраційні роботи, а за попередні 15 років - 18 млн грн, у той час як монастирю було виділено за останні три роки 25 млн грн.

У свою чергу гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська повідомила, що з 3 до 10 липня 2008 року в Квебеку відбудеться засідання комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До порядку денного засідання внесено питання про ситуацію з Києво-Печерською лаврою в Україні, що внесена в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Але що ми їм покажемо?", - запитала Куковальська.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!