"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ підвищив офіційний курс долара

Четвер, 13 грудня 2007, 14:07

З понеділка по середу кількість заявок на купівлю доларів збільшилася настільки, що продавці підвищили ціни до 5,07-5,08 грн/$1. Нацбанк уже три дні був змушений продавати валюту зі своїх резервів за ціною 5,06 грн/$1.

Незважаючи на негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, ще більші гроші надходили від закордонних позик та іноземних інвестицій. А ближче до позачергових парламентських виборів почали надходити гроші на виборчі кампанії.

З початку року НБУ викупив на міжбанку $7,8 млрд. Ситуація на міжбанку викликана подіями у Верховній Раді, які можуть спричинити валютний ризик.

Експортери розцінюють це як ризик девальвації гривні, і намагаються утримувати готівкову валюту. Пропозиція стає меншою, попит залишається на колишньому рівні, і в результаті виникає дисбаланс на ринку.

Реклама:

Спричинений дефіцит валюти змушений покривати НБУ за рахунок своїх резервів.

"Попит на долари перевищив їхню пропозицію - це єдина причина, яку я бачу. Щодо інших можна тільки припускати. Наприклад, дисбаланс на міжбанку може бути пов'язаний із закінченням року",- розповів заступник директора казначейства "Надра Банку" Андрій Олійник.

У Нацбанку фактично повторили його припущення. "Новорічний період завжди характеризується нестабільністю. На грудень-січень припадає кінець одного фінансового року й початок іншого. Велика кількість зовнішньоекономічних угод припиняється, одночасно підписуються нові контракти ",- пояснив директор департаменту з управління валютними резервами й здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Микола Мельничук.

Раніше повідомлялося, що експерти очікують реваншу долара. 2008 рік може стати роком реваншу для американської валюти.

Курс долара до євро впав цього року на 9,9%. До цього призвели іпотечна й кредитна криза в США, а також зниження процентних ставок Федеральною резервною системою з 5,25% до 4,5%. Однак в останні дні курс долара стабілізувався.

Економіческіє ізвєстія

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!